Svårt att välja linje

Hej SYV! Jag är en tjej på 15 år som älskar matematik, språk, SO och musik. Jag är även väldigt intresserad av datorer. Jag har en ganska hög meritpoäng, 315 p. Jag drömmer om att ha ett välbetalt yrke, men allra viktigast att jag trivs med det. Jag har väldigt svårt att välja linje. Det jag har funderat på är Samhällsvetenskaprogrammet, men om man funderar på yrken som man kan utbilda sig i känner jag att lärare och psykolog inte passar mig så bra. Det jag överväger just nu är Natutvetenskap. Jag älskar matematik och fysik. Biologi tycker jag också om men kemi känns sådär. Eftersom jag gillar matte och SO mer än NO-ämnena skulle det då passa att ta inriktningen Natur och Samhälle? Men vilka yrken skulle det kunna leda till och hur mycket av varje ämne läser man? Läkare fungerar nog inte eftersom jag tycker det är otäckt med skadade människor. En att forska inom något kanske skulle fungera? Tacksam för svar!

Julia 2016-09-22 21:42

Kommentarer:


MikaelaAare SYV 2016-09-28

Hej Julia!

Huvudsaken är att du väljer något som du tycker verkar intressant!

Här kan du se en översikt över vilka behörigheter som t.ex. natur/sam ger: http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/naturvetenskaps-programmet-1.2919

Mitt tips är annars att du bokar ett möte med din skolas studie-och yrkesvägledare eller motsvarande för att i lugn och ro kika på dina intressen och se vilka potentiella gymnasieprogram som kan passa.

Återkom gärna om du har ytterligare frågor.

Lycka till och ha en fortsatt fin vecka!

Vänliga hälsningar,

Mikaela

Blivande Studie-och yrkesvägledare

Skriv kommentar: