vilken utbildning ska jag välja?

Hejsan!

Jag heter Emelie och är snart 22 år gamal, jag vill börja plugga vidare.

Jag vill plugga till barnmorska, men jag har kollat runt lite och hittar bara att man först måste plugga till undersköterska sedan sjuksköterska och sen kan man plugga till undersköterska, stämmer det? 

och vad är det för skillnad på: folkhögskola? komvux? yrkesutbildning osv? Hur lång tid tar varje utbildning på ett ungefär?

Vore väldigt tacksam om jag kunde få svar utav dig!

MVH Emelie.

Emelie Eriksson 2016-10-10 18:40

Kommentarer:


MikaelaAare SYV 2016-10-11

Hej Emelie!

Barnmorskeutbildningen ligger på avancerad nivå inom högskolan, det innebär att man först ska ha sjuksköterskeexamen för att kunna söka.

Här kan du läsa mer om utbildningsvägen:

http://www.barnmorskeforbundet.se/barnmorskan/barnmorskeutbildning/

Folkhögskola är ett individanpassat alternativ där möjlighet att komplettera sin gymnasiekompetens finns samt en hel del specialiserade kurser inom det estetiska fältet. Utbildningslängd kan variera.

http://allastudier.se/tips-o-fakta/12-folkh%C3%B6gskola/

Yrkeshögskolans utbildningar startar endast om det finns ett krav på en viss kompetens från arbetsmarknaden. Det innebär att aktörer från arbetslivet är med och påverkar utbildningens innehåll, man har mycket praktik och de brukar oftast vara 1-2 år långa.

http://allastudier.se/tips-o-fakta/10-yrkesh%C3%B6gskola-yh/

Komvux är kopplat till varje kommun som ansvarar för antagning till komvuxstudier. Främst riktar dessa sig till personer över 20 år som behöver komplettera sin gymnasiekompetens för att söka vidare till högre utbildning. Enstaka kurser finns på 5-10 veckor samt basterminer inom ex. naturvetenskapliga ämnena.

http://allastudier.se/tips-o-fakta/49-komvux/

Lycka till och ha en fortsatt fin vecka!

Vänliga hälsningar,

Mikaela

Blivande Studie-och yrkesvägledare

Skriv kommentar: