OSÄKER

Jag har nu börjat sam. linjen och jag trivs rätt så bra.
Det är jättebra människor och skolan är toppen.
Men en osäkerhet gnager i mig ändå.

Innan jag valde så hade jag tänkt välja hotell o restaurang. Men sen valde jag då sam.
Nu tänker jag för det mesta hur hotell o restaurang har det. Om det är roligare och att jag kanske kan arbeta direkt efter gymnasiet..
Men samtidigt får jag ju inte behörighet till universitetet tror jag. Och jag skulle gärna vilja plugga journalistik.
Så jag tänkte ta sam nu och sen gå någon kockutbildning eller konditori utbildning för vuxna? Någon som kan ge exempel på detta?

Eller ska jag byta linje nu ?
Är jätteosäker.
Rebecka 2007-10-04 00:46

Kommentarer:


Sussi 2007-10-04
Jag vet att örebro universitet har kockutbildning. För att kunna komma in där behövs bara grundläggande behörighet för högskolestudier. Så det finns möjlighet att plugga vidare till det efter samhäll.

Jag känner inte till någon konditoriutbildning för vuxna. Hotell o resturang har ingen inriktning på konditori. Det är livsmedel som har det.

Jag har hört om att det kan vara lite tuffare på hotell o resturang än vad man kanske tror. En del tror det bara är skoj och enkelt, men enligt en del som gått det så är det lite mer än så.

En bra fråga att fundera kring kanske är varför du nu valt samhäll. Kanske kan hjälpa i dina tankar om hur du ska göra. Man kan välja till ämnen till högskolebehörighet på hotell o resturang. Men det kanske känns bättre att veta att man får det på ett fat, istället för att själv se till att bli gjort. Lätt hänt att lite roligare kurser blir valda i det fria valet.
Anna 2007-10-11
Om du läser hotell och restaurang på gymnasiet så kan du komma in på tex. Restaurangmanagement vid Universitetet i Umeå. Däremot så vet jag inte vad du behöver för att komma in på journalistik? Du kan ju gå klart sam och jobba extra på restaurang vid sidan av, då blir du också antagen till restaurangutbildningar på universitetet. Vill du bli kock eller journalist? Själv ville jag bli kock, men sedan kom jag in på ekonomi och har nu matlagningen som en hobby! Mina vänner är kvar inom restaurangbranchen och jobbar vääääldigt många timmar i veckan. (Alldeles för många i relation till lön tycker jag personligen) Vad du än bestämmer dig för så se till att läsa Matte C! Det hade jag gjort om jag haft möjlighet. Lycka till! ,)
Chris 2007-11-27
Alla som läser på gymnasie i Sverige, och får ett slutbetyg (minst 90% av kurserna godkända) har behörighet till högskolestudier. Samhällsprogrammet är väldigt populärt bland 15-16-åringar just på grund av missuppfattningen att detta program är det som är bäst att gå om man vill läsa vidare. Så är det inte. Däremot är det som föregående skribent skrivet, Läs MaC om du vill vara säker på att komma in på de flesta utbildningar som ges inom t ex Management (Food Management i HBG t ex). Jag tycker du ska överväga att gå den gymnasieutbildning som verkligen känns rätt för dig, inte den som kompisar eller föräldrar TROR är bäst.

Skriv kommentar: