meritpoäng och lite annat..

Hej!
Jag är en sextonårig tjej som går andra året på SP. Eftersom jag har tyska som mitt modersmål har jag inte läst det i skolan fram till nu. Jag kom på att det höjer mina poäng om jag får MVG och dessutom är det ju alltid bra att läsa extra mycket. Darför har jag börjat läsa steg 4 nu. Kommer jag inte få några meritpoäng för steg 3 eftersom jag inte har läst det? Jag har ju ändå kunskapen! Sedan tycker jag överhuvudettaget att det här med meritpoäng är krångligt. Jag läser även spanska steg 4, får jag meritpoäng för båda språken? Vilka meritpoäng kan man ha om man vill studera juridik?

""Jag kommer läsa ca 3000 poäng på Gymnasiet, kan jag välja vilka ämnen som """"räknas""""? Eller finns det vissa som måste vara med, som till exempel kärnämnena? Jag skulle till exempel inte kunna byta ut mitt betyg i Matte B mot mitt betyg i Livskunskap antar jag?""

Jag tycker också det är orättvist att vi inte ska få läsa upp våra betyg längre utan att komma i en sämre grupp. Satsar man på alla MVG är det ju redan kört bara man råkar få en jättedålig lärare. I det flesta fall funkar det kanske ändå om man verkligen anstränger sig, men som alla vet bedömer lärare olika. Ibland kan det räcka med att man inte är omtyckt av läraren för att missa sitt MVG. Då är det kört om man vill bli t.ex läkare....

Tack på förhand i alla fall,
Ronja
Ronja 2008-09-19 01:44

Kommentarer:


Chris Wigh 2008-09-22
Hej
Du får bara meritpoäng för tyska steg 4. Om du ska få för steg 3 måste du göra en prövning och få ett betyg i kursen. Du kan få 0,5 meritpoäng för En B resp En C, Matematik B och Ma C. Du kan även få för s k områdeskurser som t ex Sv C Samhällskunskap B etc. Jag bifogar en länk så du kan läsa mer om meritpoäng.
Om du läser utökat kan du plocka bort kurser, som är utöver 2500 poäng, från det individuella valet och kurser inom valbara kurser. Du kan inte ta bort  eller byta ut kurser som ingår i ditt program.
http://www.hsv.se/densvenskahogskolan/utbildning/grundniva/tilltradetillgrundniva/kommandeandringaravtilltradesregler/sammanfattningavdenyareglerna/meritvarderingavmeritkurser.4.6923699711a25cb275a80001002.html
http://www.hsv.se/download/18.2764fef51171b8fcf6f800036/HSVFS-2007_nr8-9.pdf
Hälsningar Chris, www.syoguiden.com

Skriv kommentar: