BETYG ENDAST GILTLIGA I 8 ÅR????

När jag pratade med min SYO-konsulent i Vuxenutbildningscentrumet i Stockholm fick jag reda på att gymnasiebetyg är *ENDAST GILTLIGA I 8 ÅR*

Vad i glödheta potatisar tänkte man på när man införde den regeln egentligen?
Vad i H-E ska jag ta mig till nu om/när mina betyg går upp i rök? (jag gick ut gymnasiet för 8 år sedan)

Vem införde denna regeln? När infördes den? Vad var syftet med regelen?
Och det viktigaste - vad ska jag ta mig till så att inte mina betyg går upp i rök? (Jag ska ju söka till universitetet nästa år!)
Anonym 2007-03-15 00:15

Kommentarer:


Anonym 2007-03-16
Ett slutbetyg från gymnasiet eller komvux är ett dokument som räcker livet ut. Du kan ha noll kunskaper kvar i huvudet men på pappret är du ""fullärd"".

Däremot finns en regel som säger att ett betyg som är mer än åtta år gammalt inte får föras in i ett slutbetyg. Om du alltså har s.k. samlat betygsdokument från gymnasiet och senare vill ha ett slutbetyg från komvux så kan inte betyg äldre än åtta år införas i slutbetyget. Så sägs i förordningen om Kommunal Vuxenutbildning. Syftet vet jag inte, men jag anar att det kan bli krångligt då betygssystemen byts med jämna mellanrum och det kan bli ett jättekonstigt slutbetyg. Men jag vet inte.
Anonym 2011-11-10

Alltså, de ämnen du fick betyg i t.ex. första halvåret av gymnasiet "gäller" inte längre om de är mer än åtta år gamla. D.v.s. om du gick ut med samlat betygsdokument. Du får helt enkelt läsa om de kurserna. Som jag förstått det så blir det även så att om du börjar läsa upp betygen så "fryser" de inte de gamla betygen heller. Under tiden man läser upp det man hade kvar försvinner fler gamla betyg. Det blir en enda ond cirkel och många sitter nog och får läsa om hela gymnasiet.

Skriv kommentar: