Meritpoäng

Hej!

Jag funderar på att plugga på juristprogrammet och undrar lite saker om hur man får meritpoäng på gymnasiet. Jag har läst om det på Studentum.se ( http://www.studentum.se/se/studentum/rakna-ut-betyg/meritpoang.aspx ), men förstår inte det som står. Jag har förstått att man som mest kan få 2,5 meritpoäng, men jag undrar hur man får dessa. Vad jag förstår så kan man få meritpoäng på fyra föjlande sätt:

1) Jag har förstått att man som mest kan få 1,5 meritpoäng i moderna språk. Man får 0,5 meritpoäng för steg 3 (om man får godkänt), vilket är det längsta steg jag kan läsa till, eftersom jag började med mitt språk först på gymnasiet.

2) Man kan även få meritpoäng i engelska. Om man har läst till Engelska B (och fått godkänt) får man 0,5 meritpoäng. Man får sedan 1 meritpoäng av Engelska C. Men om Engelska B krävs för behörighet får man bara 0,5 meritpoäng för Engelska C. Vad menas med "Engeska B kvävs för behörighet"? Menas det med att det krävs för att komma in på den högskola/universitet man söker, eller menas det med att det är en kurs som ingår i det program du läser på gymnasiet, och i så fall får du inte räkna den som merritpoäng? Eller vad menas med det?

3) Man kan också få meritpoäng av Matematik. Jag har läst detta:

Om matematik är ett krav för särskild behörighet ger kursen som ligger en nivå över behörighetskravet 0,5 meritpoäng. Om det däremot skiljer det mer än två nivåer mellan behörighetskravet och det betyg du har får du 1,0 meritpoäng. Du kan få max 1,0 meritpoäng i matematik.

på denna sida: http://www.studentum.se/se/studentum/rakna-ut-betyg/meritpoang.aspx  

Jag undrar vad det betyder. Betyder det att om Matematik B ingår i ditt gymnasieprogram får du 0,5 meritpoäng om du läser till Matematik C, och att du får 1 meritpoäng om du läser till Matematik D?
Eller betyder "Om matematik är ett krav för särskild behörighet ger kursen som ligger en nivå över behörighetskravet 0,5 meritpoäng." att det är ett krav av högskole-/universitetsutbildning? Alltså att om Matematik B är ett krav av högskolan/universitet du söker, så får du 0,5 meritpoäng om du läser till Matematik C och 1 meritpoäng om du läser till matematik D, eller vad betyder det?

4) Det fjärde sätter att få meritpoäng på är genom s.k. områdeskurser.

Jag har läst detta:

Områdeskurser är fördjupning eller specialisering i gymnasiekurser som är relevanta, men ej behörighetsgivande, för den sökta utbildningen. Dessa kurser ger maximalt 1,0 meritpoäng. Meritkurserna moderna språk, engelska och matematik är inte områdeskurser. Du bara kan få meritpoäng för områdeskurserna när du söker en utbildning som har den aktuella områdesbehörigheten som behörighetskrav.

Områdeskurser ger följande meritpoäng:

· En områdeskurs på 100 poäng = 0,5 meritpoäng

· En områdeskurs på 50 poäng = 0,25 meritpoäng (OBS! Du får meritpoäng för högst två 50-poängs områdeskurser)

 

På denna sida: http://www.studentum.se/se/studentum/rakna-ut-betyg/meritpoang.aspx

 

Jag förstår inte vad detta betyder. Menas det med att om juristprogrammet (som jag funderar på att söka till) kräver att jag ska ha läst Historia A och Samhällskunskap A, och så får jag 0,5 meritpoäng om jag läser till Samhällskunskap B och ytterligare 0,5 meritpoäng om jag läser till Historia B? Alltså om jag har läst ett steg mer än vad som krävs så får jag 0,5 meritpoäng för varje kurs. Eller betyder det att jag kan läsa några andra (utvalda?) kurser för att få denna meritpoäng? Eller vad betyder det?

 

Du kan gärna besöka Studentums hemsida och läsa allt det jag skrivit om för att förstå mer vad jag pratar om, här är länken till just den sida jag läst detta på:

http://www.studentum.se/se/studentum/rakna-ut-betyg/meritpoang.aspx

 

Hoppas att jag har formulerat mig förståeligt, annars får du mer än gärna fråga vad jag menar med det som du inte förstår. Jag hoppas även kunna få svar på detta då det betyder väldigt mycket för mig och min framtid. Utan meritpoängen kommer jag tyvärr inte komma in på juristprogrammet eftersom att det krävs mer än 20 poäng för att komma in.

 

Tack! 

Hampus 2011-07-07 22:15

Kommentarer:


Chris Wigh 2011-07-26

 

Hej

  1. Om du läsa ett språk steg 3 så får du 0,5 meritpoäng.

  2. En B krävs inte för Juristprogrammet så har du läst En B så får du 0,5 meritpoäng. Har du dessutom läst En C så har du ytterligare 0,5 poäng.

  3. Juristprogrammet kräver ingen särskild behörighet i matte så har du läst Ma B så får du 0,5 poäng. Har du dessutom läst Ma C så får du ytterligare 0,5.

  4. Du kan få meritpoäng för de kurser som står uppräknade under områdeskurser. T ex kan du få 0,5 poäng för Hi B och /eller Sh B. Övriga kurser som kan ge meritpoäng till Juristprogrammet är Ps A, Fi A etc.Du kan endast få meritpoäng för de kurser som står under Områdesbehörughet 1.

Du kan max få 2,5 poäng.

Hälsningar Chris

 

Skriv kommentar:

Taggar: juridik, gymnasium, högskola, universitet