Angående nya regler i gymnasiet

Hej!

Jag har ett antal frågor.. Går fortfarande på första ring och har tänkt bli tandläkare.

1. Skolverket har infört nya regler och ändra betygsystemet med (A,B,C,D och E) min fråga är nu att man innan kunde max få 20,0. Nu är det 22,5 .. Även efter att det har införts 22,5 så har man kunnat om vi tar t.ex områdesbehörighet 13 (vilket är i mitt fall) så kan man få merit för t.ex djur och sjukvård men enligt min studievägledare så har det kommit ytterligare nya regler som som endast ger merit för moderna språk (max 1,5), engelska (max 1,0  ) engelska 7 .. och matematik (max 1,5).. Även här i mitt fall får jag endast 1,0 för matte5 eftersom ma4 är en behörighet. Jag kan ff läsa matematik specialisering för och få den kvarstående 0,5. Men min fråga är nu att jag inte kommer få någon merit om jag t.exx läser psykologi eller djur och sjukvård (vilket man fick förra året)..

2. Jag har också fått höra att oavsett hur mkt kurspoäng jag läser (d.v.s merän 2500) så kommer allting att räknas in i mitt betyg. Oavsett om jag läser en kurs som utökad kurs eller inte.. T.ex om jag läser bioteknik som utökad kurs kommer även den att räknas med i mitt slutgiltiga meritvärde. Hur kan detta vara möjligt ? Är det inte endast 2500 poäng som räknas in (bortsett då från gymnasiearbetet 100p) ?

Tacksam för svar.

Mohaned 2012-01-30 20:55

Kommentarer:


Chris Wigh 2012-02-01

Hej
För er som börjat enligt GY11 så får man inte längre meritpoäng för fördjupningskurser som t ex psykologi, djur och sjukvård, utan enbart för språk, engelska och matte.
Utökade kurser räknas med om de krävs för behörighet eller ger meritpoäng. Tidgare räknades inte meritpoängskurser med om de var utökade men de gör de nu.
Hälsningar Chris , www.allastudier.se

Mohaned 2012-02-02

Tack för ditt svar!

Ursäkta om jag nt var tydlig nog. Ditt svar hjälpte, fick en aning om hur jag ska göra. Men min fråga är om jag har läst nu 2500p som min skola har begärt att jag ska läsa och det är tillräckligt för att söka in till högskola. Men jag väljer att läsa fler kurser som utökade och når upp till 2900p räknas alla dessa ti min merit ? även om dem inte nu skulle vara en behörighet

Skriv kommentar:

Taggar: naturvetenskap i ett skolperspektiv