Tenta av gymnasium

Hej

När jag gick i gymnasiet så var jag inte speciellt intresserad av skolan, jag skolkade mig igenom 3 år och gick ut med endast ett fåtal kurser med betyg.

Idag är jag 27 år, har ett fast bra jobb med hög lön i den privata sektorn och har inga problem att fortsätta uppåt i karriären.

Men den där jäkla gymnasieskolan med student och slutbetyg ligger och gnager i bakhuvudet då jag kanske i framtiden gärna skulle läsa en akademisk utbildning. Därför tog jag mig till komvux och frågade hur man bär sig åt och om det inte går att tenta av allting, exempelvis så talar jag bara engelska i mitt yrke och har inga problem med det. Då fick jag som svar att om jag vill fortsätta jobba och läsa deltid så kommer det ta 10-12 år att läsa igenom gymnasiet. Jag blev givetvis väldigt överraskad över hur illa skolsystemet i så fall fungerar.

Finns det ingen möjlighet att tenta av säg Eng A, B, Matte A, B, Svenska A, B osv så man får högskolebehörighet?

Om jag inte klarar det så klarar jag det inte, men man borde kunna få försöka i alla fall.

Tacksam för svar, vill dock inte lämna min epost då jag önskar att vara anonym.

Erik 2012-05-02 21:34

Kommentarer:


Chris Wigh 2012-05-03

Hej

För att söka dig till högre utbildning så måste du ha ett slutbetyg, DU måste alltså läsa 2350 gymnasiepoäng.Hur lång tid det tat beror på dig och hur mycket du orkar läsa samtidigt som du jobbar. Läser man en gymnasieutbildning på heltid så tar det ca 2,5-3 år.

Om man inte uppfyller behörigheten til högskolestudier så kan man visa att man klarar av en utbildning genom andra sätt t ex genom arbetslivserfarenhet. Gå in på webbadressen för mer information.

https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Forkunskapskrav/Behorig-pa-annat-satt/

Hälsningar Chris

 

 

 

Chris Wigh 2012-05-03

Hej igen

Vist kan du tenta av kurserna. Du gör det genom prövningar vilket innebär attt du läser kurserna på egen hand. Takten bestämmer du själv.

Hälsningar Chris

Anna B 2012-05-06

Vart hittar man dessa prövningar?
Är det under utbildningar?
Jag skulle behöva tenta av matte b(Valde att ta ett IG i det på gymnasiet, går nu ett fjärde år)

Chris Wigh 2012-05-07

Hej

Anmälan till prövning sker via vuxenutbildningen i din hemkommun. Gå in på deras hemsida för anmälan och mer information.

Hälsningar Chris

Allan 2012-06-04
Hej Anmälan till prövning sker via vuxenutbildningen i din hemkommun. Gå in på deras hemsida för anmälan och mer information. Hälsningar Chris

 

Skriv kommentar:

Taggar: gymnasium