knepigt angående nv-behöringet

hejsan!
jag har gått samhällsprogrammet men funderar på att läsa in tandläkar-behörighet, dvs Ma E, Ke A+B, Bi A+B och fysik A+B. Nu har jag hört att man bara behöver visa att man läst b-kurserna (att a-kursen är en förutsättning för att klara b-kursen helt enkelt) är detta riktigt? isåfall borde jag kunna läsa in a-kurserna själv, när det passar utan att skriva några prov/inlämningar, och sedan läsa b-kurserna på en bastermin? är detta rimligt? tacksam för svar!
Filippa 2007-06-18 00:26

Kommentarer:


Sussi 2007-06-19
Riktigt så enkelt är det inte. Visst står det bara b-kursena som behörighet för t ex tankläkarutbildningen, men för att kunna läsa in det så måste man kunna bevisa att man har a-kurserna klara. Man måste kunna visa upp bevis på att man har de förkunskaper som behövs för att läsa b-kurserna i de ämnen som önskas, men det kan göras på olika sätt. Du kan läsa in a-kurserna på egen hand men det är nödvändigt att få det på papper, att visa att du uppfyller behörighet för b-kurs. Du kan t ex göra prövning istället för att följa kursen en hel termin. Så även om det inte står a-kurs i behörigheten till tandläkare, så får du läsa in det på något sätt.
Filippa 2007-06-19
tack för ditt svar! men hur bevisar jag att jag läst in a-kursen på egen hand? kan man komma överens med läraren man ska ha i b-kursen om att göra ett test eller?
Sussi 2007-06-29
Du kan göra en så kallad prövning och erhålla ett betyg genom det. Kontakta komvux i din kommun och se om de kan hjälpa dig med det. Du läser in a-kursen på egen hand och gör sedan prövning (test, prov) som du sedan får betyg på... får du G eller mer än så, har du ett bevis på att du läst in kursen och klarat den... du kan kanske även läsa in b-kursen på egen hand om du vill det och om komvux i din kommun ger prövning i det..

Skriv kommentar: