Hur länge får man gå på gymnasiet?

Hej!

Jag har ett litet dilemma som stör mig. Jag började gymnasiet 2005, ska alltså börja mitt tredje år till hösten 2007. Första året gick jag NV, men bytte efter det första läsåret (2005-2006) till Teknik. När jag gjorde detta började jag om från första ringen igen. Det innebär att jag nu går mitt tredje år till hösten, men går endast i andra ring. Ett fyraårigt gymnasium alltså.

Nu har det dykt upp (ännu) ett gymnasieval för mig som erbjuder påbyggnadsutbildning (på ett år) efter avslutade studier ala tre år. Detta skulle innebära att jag skulle spendera fem år (!) på gymnasiet, och att jag skulle gå ut vid en ålder av 21 år. Min fråga:

Är detta möjligt? Kommer jag att förlora mina studiebidrag (och mitt inackorderingstilläg, som jag kommer få till hösten), och kommer jag kunna söka påbyggnadsutbildningen?

Har sökt i skollagen men inte hittat många relevanta siffror.

Tack på förhand
- Martin Trankell, förvirrad.
Martin Trankell 2007-07-04 00:29

Kommentarer:


Martin Trankell 2007-07-04
Det ska sägas att påbyggnadsutbildningen står utanför det gymnasieval jag har, och jag är intagen till den 4-åriga utbildningen, så den är säkrad. Det jag undrar är alltså:

Kommer jag att kunna söka påbyggnadsutbildningen år 5?
Chris 2007-07-04
Hej
Du måste påbörja din gymnasieutbildning före 20 års ålder. Gör du det har du sedan rätt att avsluta den. Höstterminen det år du fyller 20 år så får du bidragsdelen för studiemedel istället för studiebidrag. Dukan även ta studielån. Inackoderingstillägg kan du få till med det år du fyller 20 därefter måste du ta studielån ifall du har kostnader för boende och dyl.
Påbyggnadsutbildnin är en eftergymnasial utbilding så det ska inte vara några problem.
Hälsningar Chris, www.syoguiden.com
Hadigholami 2016-09-14

hej

jag ska gå till gymnasiet i året .

men jag ska gå till en bra skoln gymnasiet .tack 

Malin 2017-03-30

Hej!

Jag jobbar med ensamkommande ungdomar. Jag är kontaktperson till en ungdom som har fyllt 18 år och har fått tillfälligt uppehållstillstånd (TUT).

Jag har läst att asylsökande som har fått permanent upphållstillstånd har rätt att påbörja en gymnasieutbildning fram tills att de fyllt 20 år. Om man är asylsökande måste man påbörja gymnasieutbildning innan man hunnit fylla 18 år.

Vad gäller för de asylsökande som fått ett tillfälligt uppehållstillstånd? Har han rätt att påbörja en gymnasieutbildning fast han hunnit fylla 18 år?

Mvh Malin

 

Albin 2018-03-27

Hej

Det är så har att jag är 19 år gammal och fyller 20 till sommaren. Så min fråga är kan man fortfarande börja gymnasiet efter sommaren eller är det försent?

 

Mvh Albin

Skriv kommentar: