Frågor från Allastudiers Gymnasievalschatt

Hej,  Här kan du läsa frågor och svar från chatten om gymnasivalet. Missa inte att chatta med våra utvalda syvare måndagar och tisdagar 19:00-20:00. Chatten är öppen under v 50, 51, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8. Till AllaStudiers Gymnasievalschatt

Fråga: Om jag inte klarar nationella provet i matte, kan jag inte söka gymnasiet då? Svar: Jo det kan du om du får betyg i matematik. Nationella provet är inte det inte som avgör ditt slutbetyg.

Fråga: Hur kan vi hjälpa min skoltrötta dotter som inte vill söka gymnasiet? Svar: Ta kontakt med studievägledaren på skolan. Det finns olika möjligheter beroende lite på var man bor. Det går att ha praktik under en period och börja om nästa år. Tänk även på att det finns många praktiska program där man kan vara mycket ute på en arbetsplats. Det är ofta tuffare än att gå i vanlig skola men kan vara en lösning om man är skoltrött.

Fråga: Vad är Introduktionsprogram? Svar: De programmen är till för de elever som inte har betyg i alla ämnen. Det finns 5 olika program med lite olika krav för att komma in. 

 

Fråga: Om man vill bli något inom data måste man vara bra på engelska då? Svar: Ja en del av programmeringen är ju på engelska. Får du E i betyg är du ju behörig att söka. Gå på öppet hus på skolan som har programmet och titta på vilken nivå böckerna är på. Du kanske klarar det bra fast du själv tycker du har dåligt betyg. 

 

Fråga: Kan man ändra sitt gymnasieval efter valet i februari? Svar: Det finns alltid en omvalsperiod som brukar sträcka sig från 15 april till 15 maj. Då råknas valet som det gjort "i tid". Kolla för säkerhets skull exakta datum med din hemkommun.

 

Fråga: Jag vill bli kock men skolan finns inte här där jag bor. Kan jag inte söka det då? Svar: Jo det kan du. Din hemkommun har säkert samverkansavtal med en annan kommun. Då kan du har rätt till inackorderingsbidrag om det är långt ifrån där du bor. Kolla med din studievägledare på din skola och sen får du tänka igenom konsekvenserna av att flytta hemifrån.

 

Fråga: Vad är det för skilnad på samhälle och humanistisk linje?

Svar: Båda är studieförberedande och på humanistisk kan du välja språk eller kultur på inriktning. På samhällsprogrammet är det beteendevetenskap, information och media samt samhällsinriktning. Alltså lite olika behörigheter du får med dig.

 

Fråga: Behöver man samma betyg för att komma in på samhälle och humanistisk linje?

Svar: Det är olika betyg på olika skolor. Du kan alltid kolla intagningspoängen på din kommuns hemsida. Hittar du inte där så fråga din studievägledare på din skola.

 

Fråga: Vad kan man kan bli om man läser media? Kan man få jobba med tv eller film då?

Svar: Du kan välja lite olika profiler när du läser medieinriktning på samhällsprogrammet eller estetiska programmet. Väljer du filmprofilen förbereder den dig för arbete inom film och/eller Tv.

 

Fråga: Jag vill bli läkare, vad ska man läsa då ?

Svar: Om man redan i grundskolan vet att man vill bli läkare ska man välja naturvetenskapsprogrammet där du får de behörigheter i kemi fysik biologi och matematik man behöver.

 

Fråga: Min son är väldigt intresserad av motorer och vill läsa fordon men det oroar mig lite. Kommer han kunna få jobb efter det?

Svar: Det är svårt att svara på. Det är väldigt beroende av var i landet man bor. Trenden att färre och färre elever väljer yrkesprogram talar dock för att de som väljer det får ett arbete. På arbetsförmedlingens hemsida kan man kolla prognoser för olika yrken. Kolla även med skolan där han tänker gå eftersom de flesta skolor gör en uppföljning på hur många som får jobb efter utbildningen.

 

Fråga: Vad händer om man inte väljer gymnasie? Om man glömmer eller bara skiter i det?

Svar: Alla kommuner har ett uppföljningsansvar för ungdomar upp till 20 år så någon kommer att försöka motivera till praktik eller annan aktivitet. Om du/ditt barn går i nian så är det studievägledaren på grundskolan som har ansvaret. Har man slutat skolan är det den kommunala uppföljningen som har ansvar. Du kan alltid kontakta utbildningsförvaltningen på din hemort så lotsar dom dig rätt.

 

Fråga: Jag undrar om det är många redovisningar i gymnasiet? Alltså muntliga redovisningar?

Svar: Det beror nog helt och hållet vilket program du väljer. Tar du ett samhällsprogram så är det mycket redovisningar.

 

 

Fråga: Kan man dra utomlands ett år under gymnasiet?

Svar: Om du åker med en organisation som tex EF så kommer du ju tillbaka och får gå med de elever som är ett år yngre.

 

Fråga: Kan man byta ett år i sverige mot ett år i en skola utomlands?

Svar: Jo men vad jag vet så bara i Europa. Kolla på www.utbildningsinfo.se och klicka på utlandsstudier så kan du läsa mer om det

 

Fråga: Har man utvecklingssamtal mellan lärare, barn och förälder även i gymnasiet?

Svar: Ja det har man tills barnet är 18 år och myndig. Ditt barn kan dock ge tillstånd till att du får vara med även efter 18-årsdagen och även att du tar det av omdöme och betyg.

 

Fråga: Är det svårt att hitta nya polare om man inte känner nån annan där man börjar?

Svar: är man börjar gymnasiet så är det nytt för alla och skolorna brukar ha några dagar där man umgås och lär känna varandra. Dessutom hamnar man ju ofta med folk som är intresserade av samma saker som en själv.

 

Fråga: Vad betyder individuell val?

Svar: Individuellt val är den del av ditt gymnasieprogram du själv kan välja vad du vill läsa. Av ett gymnasieprograms 2500 poäng är det 200 poäng som är individuellt val.

 

Fråga: Vi vill gå på idrottsgymnasium och har hört att det är skitsvårt att komma in! Stämmer det?

Svar: Då det gäller idrott är det ju 2 saker man ska klara av: uttagningen i idrott och att ha tillräckligt med betyg att komma in på det program som finns på skolan man vill gå. Ni har rätt i att man inte ta in så många elever. Man kan även välja Idrottsspecialisering på individuellt val vilket innebär att man tränar sin idrott utanför skolan och lärare och tränare sätter betyg tillsammans.

 

Fråga: Vi har tvillingar och de vill självklart gärna göra allt ihop (än så länge) även gymnasiet. De har nästan identiska betyg men den ena har dåligt betyg i idrott. finns det ändå stor chans att de kan komma in på samma linje tror du?

Svar: Eftersom idrott inte krävs för behörighet på något program så borde just det faktum inte ställa till problem för tvillingarna

 

Fråga: Får man csn på gymnasiet?

Svar: Ja barnbidraget blir till studiebidrag och betalas ut av CSN

 

AllaStudier Chatten 2013-12-11 09:52

Skriv kommentar:

Taggar: gymnasium, gymnasiet