Har jag gjort rätt gymnasieval?

Hej! Jag är 17 år gammal och går ettan på gymnasiet. Jag går programmet ekonomi juridik och det är endast  3 veckor kvar av skolan. 

Jag har haft lite funderingar över mitt gymnasieval nu i slutet av ettan och är lite osäker på om jag gjorde rätt val. När jag gjorde mitt gymnasieval så valde jag inte ett program beroende på mina intressen utan jag valde att gå ekonomi juridik programmet eftersom jag tänkte att det är ett program som jag kanske kan ha mer nytta av i framtiden. Jag vet att det är ett fel sätt att tänka på och därför har jag lite ånger över mitt val idag  

Om jag skulle välja program beroende på mina intressen så skulle jag antingen välja hantverksprogrammet med inrikting stylist eller estetiska programmet med inriktningen musik.

Jag vet att hantverksprogrammet är ett yrkesprogram och att estetiska programmet är ett högskoleförberedande program men om jag nu skulle ha valt att gå hantverksprogrammet med inriktning stylist, skulle jag då kunna plugga vidare efter gymnasiet? Skulle man behöva lägga till några kurser för att få högskolebehörighet? 

Om jag skulle välja att gå det estetiska programmet, som är högskoleförberedande, skulle jag då kunna välja att plugga något annat än musik efter gymnasiet? 

Min sista fråga är behöver jag gå om ettan om jag väljer att byta skola i början av tvåan men fortfarande vill gå samma program? Skulle jag inte bara kunna läsa de kurser som jag har missat? De kurser som jag inte har läst på skolan jag går på nu  

 

Förvirrad gymnasie elev 2016-05-18 12:51

Kommentarer:


Chris Wigh 2016-05-20

Hej
Om du går ett yrkesförberedande program kan du efter gymnasiet läsa till de kurser du saknar för att söka till vidare utbildning som t ex högskolan. Går du ett etstiska programmet kan du sjävklart läsa någon annats om inte har med musik att göra. De flesta som går Estetiska programmet fortsätter inte med den inriktningen.
Det blir nog svårt att börja åk 2 på det nya programmet. Dels måste det finnas plats men du saknar också en del kurser. men det är alltid den mottande skolan som avgör det
Hälsningar Chris

Skriv kommentar: