Behörighet till YH-utbildning

Hej!

jag hoppade av gymnasiet efter första året, med betyg i två ämnen. Detta är 18 år sedan. Jag har arbetat inom hotellbranschen sedan dess. Jag har nu hittat en YH utbildning som jag är väldigt intresserad av att gå. Ansökan sker i feb-april nästa år och utbildningen börjar i augusti-17. 

Så här står det ang behörighet till utbildningen: Följande behörighetskrav finns:
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
Godkänt i kurserna Engelska 6, Svenska 2, Matematik 1b eller motsvarande

Vad innebär det för min del rent praktiskt? Finns det någon chans att hinna beta av de ämnen jag behöver i tid till utbildningens ansökningsdatume  går ut?

Jag är en fena på engelska och hade väldigt lätt för svenska på min tid, de ämnena hade jag tänkt göra en prövning på via prövningsenheten. Men matte blir nog svårare. 

Vad innebär grundläggande behörighet för yh-skola?

Med vänlig hälsning, Karin

Karin 2016-07-13 13:33

Kommentarer:


MikaelaAare SYV 2016-07-23

Hej!

Ledsen att svaret har dröjt.

Då varje Yrkeshögskola sköter sin egen antagning samt beslutar vilka behörighetskrav som det ska vara för sina utbildningar kan ett tips vara att ta kontakt direkt med skolan.

Grundläggande behörighet innebär generellt att man ska ha en gymnasieexamen men du kan läsa mer här: https://www.yrkeshogskolan.se/Om-ansokan/Behorighet-urval-och-antagning/

Så beroende på hur skolan bedömer dina förkunskaper kan det innebära att du måste läsa in gymnasiekompetensen helt på komvux eller folkhögskola alternativt bara läsa in de ämnen som du nämner(eng 6, sv 2, matematik 1b).

Hoppas att skolan kan ge klarhet i hur du ska gå vidare för att kunna söka.

Lycka till och ha en fortsatt fin helg!

 

Vänliga hälsningar,

Mikaela Aare

Blivande Studie-och yrkesvägledare

Skriv kommentar: