Läsa upp betygen

hej, jag undrar hur man gör nu när det inte längre går att bara gå till ett prov i slutet på terminen och betalar 500kr för att tentera en kurs. Hur gör man efter 1 juni? Måste man läsa om kursen på komvux, eller gäller bara nya kurser för att få upp betygen? Har 18.9 i snitt men behöver 20.0 för att komma in på juristutbildningen, och undrar nu hur jag ska göra. Kan man byta ut vilka kurser som helst i grundutbildningen eller måste vissa ämnen ingå (såsom svenska, engelska och matematik A) i grundbetygen som man räknar snittbetygen på? 

Tacksam för hjälp, min syo på vuxenutbildningen ver ingenting om hur man gör och jag vet inte vem jag ska vända mig till. 

 

Förutom att läsa upp betygen, vad mer kan jag göra? Har hört om folkhögskola och om att göra högskoleprovet men vet inte vad som behövs eller hur sannolikt det är att lyckas. 

 

 

Liisa 2016-07-31 23:57

Kommentarer:


MikaelaAare SYV 2016-08-01

Hej!

Som jag förstår det vill du höja ditt snitt för att söka vidare till Juristprogrammet.

Prövning är fortfarande en möjlighet, alltså läsa in kursen på egen hand och tenta av till en kostnad av 500 kr. 

http://www.skolverket.se/bedomning/betyg/provning/provning-i-vuxenutbildningen-1.210756

Möjligheten att läsa en kurs genom komvux som man redan har betyg i men vill höja finns inte längre utan man hänvisar då till prövning om man har ett godkänt betyg sedan tidigare.

Förkunskapskraven när man söker till högskola/universitet kan variera beroende på när man tog studenten, kika här och välj år för att se vad som gäller för just dig: https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/

För att öka sina chanser att komma in på en utbildning är högskoleprovet ett bra alternativ då man är med och konkurrerar i ännu en urvalsgrupp.

Folkhögskola har en egen urvalsgrupp i antagningen men genom dem får man omdömen och inte gymnasiebetyg.

Hoppas mitt svar gav lite klarhet, återkom gärna om du har ytterligare frågor.

Lycka till och ha en fortsatt fin vecka!

Vänliga hälsningar,

Mikaela Aare

Blivande Studie-och yrkesvägledare

Skriv kommentar: