behörighet och urval universitet

hej, jag tog examen från handels och administrationsprogrammet 2014, och har ett examensbevis. Jag är sugen att läsa till gymnasielärare inom matematik, jag har läst matematik 1a samt 2a, även samhällskunskap 1a1. som jag har förstått det måste jag läsa matematik 3 och 4, samt samhällskunskap 1a2 på komvux eller liknande för att ha behörighet till att söka matematiklärare på gymnasieskolan. stämmer det?
Jag undrar också vilken urvalsgrupp jag hamnar i, då om jag har kompletterat med kurser på komvux för att det krävs för särskild behörighet på den utbildningen, hamnar jag då i urvalsgrupp bII, har även läst att vi som tog examen 2014 skulle få en egen urvalsgrupp BLEx, men är jag behörig att hamn i den urvalsgruppen också om jag kompletterat med kurser på komvux. kommer betygen från kurserna jag läser på komvux räknas med i mitt betyg och höja mitt betygsnitt?
min frågor, vilka kurser måste jag läsa för att kunna söka ämneslärare för gymnasiet Matematik? vilken/vilka urvalsgrupper hamnar jag i när jag söker? 

Siri 2016-10-14 01:27

Kommentarer:


MikaelaAare SYV 2016-10-16

Hej Siri!

För att söka Ämneslärarprogrammet(gymnasiet + matematik) krävs 

Grundläggande behörighet & Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 och Matematik 4

Eller:
Engelska B, Samhällskunskap A och Matematik D

Detta gäller för vårterminens program vid Uppsala Universitet. Så du behöver med andra ord Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 & Matematik 3 & 4.

När du kompletterar på komvux hamnar du i urvalsgrupp BII. BIEX gäller bara om man har gymnasieexamen utan kompletteringar.

https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Du-provas-i-betygsurvalet/

 

Lycka till och ha en fin vecka!

Vänliga hälsningar,

Mikaela

Blivande Studie-och yrkesvägledare

Skriv kommentar: