Läkare

Hej!
""Jag har sökt HT2006 och VT2007 till läkarlinjen på alla skolor som har den utbildningen. Kom inte in någon gång. Jag gick naturvetenskapliga programmet, men på pappret är det """"specialutformat program"""" då jag valde att få engelska B (VG) på samlat betygsdokument. Jag gick ut med 20,0. Har läst Matte D, Fysik B, Kemi B och Biologi B. Fick 1,2 på högskoleprovet.""

1, DANMARK/ Har jag behörighet till att söka i Danmark? (fattade som att man var tvungen att ha gått naturvetenskapliga programmet, vilket jag enligt pappret inte gjort) - och vad är det för intagningspoäng på läkarlinjen där? Har de också lotteri eller kan man vara säker på att komma in? Måste man själv skicka pappren till högskolan eller kan man söka via VHS?

2, SVERIGE/ Vilken poäng ska man ha på högskoleprovet för att komma in på läkarlinjen? Om vi säger att jag lyckas få 1,8 eller vad som nu krävs, lottar de ut de platserna ändå eller kan man vara säker på att komma in? Finns det intervju som baseras på betyg eller är det bara högskoleprov som gäller?

Vore jättesnällt med lite svar. Känns ganska hopplöst att två gånger bli reserv långt över hundra trots att man har 20,0.
Tack på förhand!
Anonym 2007-01-07 00:00

Kommentarer:


Anonym 2007-01-08
Hej Sofia

I Danmark kan du söka. Du måste inte ha gått naturvetenskapliga programmet, du ska bara vara behörig och det är du. (Tror att de om ca 1år kommer införa Matte E som behörighetskrav).
I ditt fall tror jag inte du behöver vara orolig för att komma in, även när de inför nya betygsvärden. Maxbetyg är alltid maxbetyg.
Anonym 2007-01-08
2. Till ZZ - visst hon kanske inte behöver vara orolig, förr eller senare brukar man komma in med 20,0 på läkarlinjen.. Men det kan ta både ett och två och tre år och betänk att det kan va uppåt 800 med 20,0 som söker varje år.. Så tur måste man ha.. Och hon kanske inte är villig att vänta så många år.

Till Sofia - Jag skulle starkt rekommendera dig att träna på högskoleprovet. Efter att de infört systemet att inte lotta bland 20,0-orna utan rangordna efter HP-reslutat i både Umeå, Lund, Uppsala och efter sommaren även hälften av platserna i Göteborg (Betyder att det bara är Linköping, Ki och hälften av platserna i Göteborg som tillsätts genom lottning..)
Efter vad jag har hört efter denna omgång krävdes det 1,8 för att bli garanterad plats, 1,7 hade man en god chans att komma in (lottades bland 1,7-orna) och med 1,6 fanns en möjlighet att bli antagen i Lund (någon enstaka, vilket betyder att man behövde ha oerhörd tur i lottningen)

Dock tror jag personligen att detta kan mattas av en aning.. Det kan inte komma hur många nya 20,0 + 1,8 or som helst.. Så efter sommaren eller nästa jul kanske det räcker med 1,7 för att bli garanterad plats och även många 1,6-or kommer in.. Men detta kan man bara sia om, så för att bi garanterad plats - satsa på 1,8!

Lycka till!
Anonym 2007-01-08
Satsa på HP! 1,8 garanterade som ovanstående talare säger antagning på alla tre ställena som rangordnade efter HP. Jag kom in i Uppsala med 1,7 efter andra urvalet (kom in i Lund i första). Det kan ju vara så att alla dessa 20,0:or med bra på HP som lottats bort flera gånger äntligen kom in så jag tror också att det kan komma att bli lägre, inte högre i alla fall, det är inte så många som får 1,8. Särskilt nu när det blir ännu fler platser som tillsätts den vägen med Gbg.

Så som sagt, det är HP som gäller! Kolla in www.hpguiden.se där det finns ett forum med mkt disskussion kring detta. De har dessutom en nätbaserad utbildning som kostar några hundra, vet att det är många som höjt sig den vägen. Lycka tilL!
Anonym 2007-01-08
Till Helen

Jag syftade faktiskt på Danmark, men ok :-).
Anonym 2007-01-08
Ahaa... Sorry =o)
Ja där är det inga problem att komma in med 20,0 så som jag förstått det iaf =)

Skriv kommentar: