Psykolog

Hejsan!
Jag är på väg att söka högskola och jag är väldigt intresserad av psykologi och människors beteende och tankar och har funderat mkt på att läsa psykologprogrammet. Jag känner att jag verkligen skulle vilja hjälpa människor genom att ge råd och stöd, problemet är att jag vet inte om jag själv är så psykiskt stark att jag kommer klara av att lyssna på folk som har det jättejobbigt i livet, och då alltså så jobbigt att dom kankse funderar på t.ex. självmord. Även fast jag älskar att hjälpa så är jag rädd att jag skulle drar ner mig själv alldeles för mkt i deras problem.
""Så hur gör man då? Kan man läsa till psykolog men kanske jobba med människor som har andra sorters """"mindre allvarliga problem"""" eller på något annat sätt kunna jobba med människors beteende. Och föreslå inte kurator, har fått den uppfattning att man inte läser lika djup psykologi då och det vill jag verkligen läsa.""
tack på förhand
Elin 2010-04-04 03:01

Kommentarer:


Chris Wigh 2010-04-05
Hej
Psykologens arbetsfält är brett och det finns många olika områden att arbeta inom. T ex kan du välja att jobba inom på arbets- och organisationspsykologi där du t ex jobbar med personal- och organisationsfrågor på ett företag eller inom kommunen. Du kan också jobba  med handledning och utredningar.Men det är viktigt att man är intressead av att arbeta med människor på olika sätt och inte enbart är intresserad av själva ämnet.
Hälsningar Chris,www,syoguiden.com
SB 2010-04-07
Om man känner att man brinner för att ge råd och stöd så vill jag ändå tipsa dig om socionomprogrammet. Nej, man läser inte så mycket psykologi men väl sociologi som också är intressant för den som intresserar sig för människor och mänskligt beteende.
Psykoterapeut kan man också bli, det är en vidareutbildning för dem som redan är utbildade till något människoyrke typ psykolog, läkare, sjuksköterska, kurator med mera. Tänk på det!
Vlad Roman 2010-04-11
Hej, jag undrar hur jag skall göra om jag vill börja plugga till hiss installatör eller något som har med hissar.
""Jag hade helst viljat ha en sk """"individuell start"""" och vart som helst förutom skåne, helst i Stockholm.""

-Med vänliga hälsningar Vlad Roman
L.F 2010-04-19
Socionom är en riktigt bra utbildning (har en del kompisar som pluggar/pluggat det). Jag läser själv termin 6 på psykologprogrammet och ang. psykoterapeut kan det vara värt att nämna att vägen dit blir kortare om man har psykolog som grundutbildning. Basutbildningen i psykoterapi (tidigare kallad steg 1) ingår i psykologutbildningen (samt för läkare med specialistkompetens i psykiatri, men läkarutbildningen är längre än psykologutbildningen). Den som är socionom, sjuksköterska, präst eller liknande måste först genomgå basutbildningen innan han/hon kan söka till psykoterapeututbildningen. Som kortast (dvs med psykolog eller psykiater som grundutbildning) tar det 3 år (man läser på deltid) att bli psykoterapeut. För socionomer och övriga tar det några år längre som jag förstått det. Vägen dit är lång med andra ord. Men, vill man bli psykoterapeut ska man naturligtvis satsa på det, även om det tar tid!

Mer info för intresserade på: http://www.kbtt.se/pdf/Legitimerad%20psykoterapeut.pdf

Skriv kommentar: