kognitionsvetenskap

Hej!

Jag är sugen på att läsa kognitionsvetenskap. Vilken skola har bäst anseende på det området? Vad kan man doktorera i efter en sådan utbildning. Jag tänker mig först en kandidat i kognitionsvetenskap, sen någon bra och relevant master, och eventuellt doktorandtjänst. Jag är intesserad av tänkande, både på ett biologiskt plan och psykologiskt/filosofiskt plan. Skulle gärna jobba med neurovetenskap, AI, psykologisk påverkan/kommunikation. Är detta rätt väg att gå eller bör jag söka något annat program, t.ex. ren psykologi, någon datalinje eller kanske något biokemiskt?

Emil 2010-11-10 12:04

Kommentarer:


Chris Wigh 2010-11-11

Hej

På Umeås universitet finns både kandidat- och masterproram i Kognitionsvetenskap. Det finns koratare kurse på andar högskolor men inga sammahållna program. Om du  t ex läser psykologi så kan du ju först på masternivå specialisera dig.

Hälsningar Chris, www.allastudier.se

Mattias Arvola 2011-03-07

Det Chris säger stämmer inte. Kognitionsvetenskapliga program på grundnivå finns i Linköping och i Skövde också. Skövde fokuserar mycket som jag förstår det på människa-datorinteraktion. Umeå har ganska mycket neuro och psykologi. 

Linköping har tre ben: datavetenskap, språkvetenskap/kommunikation, och psykologi. Det datavetenskapliga perspektivet har stor plats i utbildningen. Basblocket som är de första två åren tar också upp medvetendefilosofi, neurovetenskap, och antropologi. I trean läser man tillämpningskurser inom IT-design, människa, teknik och arbete, eller språk och informationsteknik. Det är också inom dessa områden som gamla studenter jobbar inom. Ofta som interaktionsdesigner, användbarhetsexpert, utredare inom människa, teknik och arbete, eller teknisk skribent. Många läser också vidare på masterprogrammet i kognitionsvetenskap, som är tätt integrerat med forskningsgrupper på universitetet. Det gör också att många kognitionsvetare från LiU får möjlighet att doktorera.

På avancerad nivå kan man också läsa i Lund och Göteborg.

Ulrik 2011-03-31

Vill lägga in en varning för Skövde dock, speciellt om du läser den på distans. Välj nån annan skola.

Tjejen 2011-04-12

Ulrik, Varför vill du varna för skövdes distans? Jag funderar på den och tycker det verkar bättre än GUs

Tacksam för information

Skriv kommentar:

Taggar: psykologi, kognitiv psykologi, datavetenskap, kognitiv neurovetenskap, kognitionsvetenskap