Studier i psykologi i Berlin?

Hej SYV!

Jag har ett par frågor om studier i Tyskland som jag har lite svårt att få svar på och hoppas du kan hjälpa mig.

1. Jag funderar på att läsa psykologi, främst med avsikt att bli psykolog, men det här skiljer sig tydligen från Sverige då det inte verkar finnas ett "psykologprogram" i Tyskland, vilket jag tolkar har att göra med den lagstadgade förbudet att inte erbjuda någon masterexamen från kandidatnivå. Men hur gör man då då? Det varierar tydligen i studieupplägg mellan universiteten också. Men är det någon speciell form av kandidat + master som i så fall gäller?

Då jag tänker mig Berlin i första hand har jag skrivit ett brev på engelska (hoppas jag uttryckt mig korrekt) till Freie Universität Berlins "International Office" med den frågan men jag har inte fått något svar där än. Jag funderar på att skriva till Hombold-Berlin zu Univerität också.

2. Som jag tolkar båda universiteten i Berlins program för psykologi så finns det inga sådana program på engelska. Jag förstår/pratar visserligen en del tyska eftersom jag läst både på högstadiet och på gymnasienivå men jag är tveksam till att de kunskaperna är tillräckligt omfattade för studier på den nivån. Jag vet att det finns typer av "studieförberedande språkkurser" men hur tycker du jag skall göra och vart vänder jag mig i så fall? Det vore kanske skönt med en mjukstart också och inte hoppa på ett fullt program på en gång då både landet och kulturen är ny. (Här ska jag kanske inflika att jag är 42 år så jag inte får några AuPair/Språkreseerbjudanden!). En ytterligare bonus vore om den inte kostade så mycket.
 
3. Sist så känns antagningsprocessen lite rörig då det tydligen sker på både nationell som federal nivå!  Men har jag tolkat det korrekt att jag, som svensk EU-medborgare, som inte söker något Numeros Clausus ämne, ska söka via UniAssist.de (med en avgift på 75EUR!?!) mellan 15 juni och 15 juli (som jag gissar blir aktuellt datum för mig)?

Stort tack på förhand,

Daniel Lilja


Daniel Lilja 2016-01-15 15:38

Kommentarer:


Chris Wigh 2016-01-17

Hej
Jag kan tyvärr itne hjälpa dig eftersom utbildningar i Tyskland är på tyska och all inforamtion är på tyska. Det finns inga engelska utbildning till Psykolog i Tyskland. Psykologprogrammet ser olika ut i olika länder och i många länder söker man först en grundutbildning och därefter en master. ATt komma in på Psykologprogram i andra länder är ofat lika svårt som att komma in i Sverige och de brukar ha ganska hög studieavgifter.
På AllaStudier finns en del information om studier i Tyskland(Se länk).
http://allastudier.se/tips-o-fakta/21-studera-i-tyskland/
Hälsningr Chris

Daniel Lilja 2016-01-17

Tack för ditt svar. Att jag söker i Tyskland, handlar i första hand om att jag är på väg att emigrera till Berlin.

Men det var ju tråkigt att du inte kunde tyska. Men då ni har en som den du hänvisade till, som jag tyvärr redan läst, tänkte jag du kanske hade möjlighet att hänvisa vidare till någon SYV som specialcerar sig på utlandsstudier. Alternativt någon sajt som gör det.

Tacksam för andra som läser den här frågan om de har några anvädbara tips.


Med vänlig hälsning,
Daniel

Clara 2016-04-30

Hej Daniel, om du ser det här så sitter jag just nu i samma sits. Jag har en psykologibachelor i bagaget ( från Leiden University i Holland, de har bachelor på engelska. ) De flesta masters i både Holland och Tyskland är även de på engelska. Problemet är dock att efter en avslutad master, måste man antingen genomföra en praktik, i Holland ligger den på två år / kombinerat med post master education ( krävs att man talar flytande hollänska )  och om jag inte minns fel är det en fyra år lång utbildning efter avslutat master i tyskland för att bli just psykolog. Iallafall psykotereapeut. Den är också privat och kostar typ minst 200 000 kr. Men, jag kan tänka mig att man också kan arbeta terapeutiskt / psykologiskt med endast en master, men med något andra rättigheter. Du kan väl mejla om du har mer frågor, tar gärna emot mer information om du hittat något själv. Just nu är jag sugen på en master i barn och utvecklingspsykologi i Köln, jag väntar på svar från dem också vart det leder. När det gäller språket beror det väl på hur språkbegåvad du är, jag har lärt mig tyska genom tyska vänner här i Holland, har inte ens pluggat det i gymnasiet. Så jag tror att om du väl sätter fart och pluggar på tyska så lär du dig snabbt! ( Kan lägga till här att det krävs toppbetyg för att komma in på en Bacehlor i tyskland, många tyskar åker till Holland för att det är enklare där ( t.ex Groningen , Maastricht eller Leiden ). 

 

Clara 2017-02-03

Hej!

Jag bor i Berlin och har en del vänner som pluggar till psykolog både här och på andra orter i Tyskland. Några punkter. För att plugga på den nivån krävs C1 i tyska (läs på internet om detta). Betyder i stort sett helt flytande i språket. För att kunna bli psykolog i Tyskland krävs bådeen bachelor och en master. Det är svårt men ok att komma in på en bachelor. Däremot är det mycket svårt att komma in på en master eftersom det inte finns många sådana platser. Många som tar en kandidat lyckas tyvärr aldrig få en masterplats. 

 

Lycka till

Skriv kommentar: