Statsvetenskap el jurist?

Hej! Jag brinner verkligen för frågor som rör jämlikhet, mänskliga rättigheter och politik, och skulle också vilja jobba med detta på något sätt i framtiden. Mer specifikt vill jag gärna arbeta med påverkansarbete på något sätt, tex inom ideella organisationer/projekt eller någon myndighet. Vidare funderar jag nu på vad jag ska läsa för någon utbildning på universitetet. Kan ju också nämna att jag har läst 60 hp genusvetenskap innan och har varit (och är) ideellt aktiv i lite olika organisationer som arbetar med jämlikhetsfrågor. 

Antingen tänker jag att jag läser en kandidat i tex statsvetenskap, och sedan en master i statsvetenskap eller mänskliga rättigheter eller liknande. Det är nog något sådant jag skulle tyckt var allra roligast att läsa, men samtidigt oroar det mig att man hör så mycket negativt om arbetsmarknaden för samhällsvetare; att det är ont om jobb, många får underkvalificerade yrken och lönerna är inte jättehöga i förhållande till utbildningsnivån (?). Jag funderar därför på om det är smartare att läsa juristprogrammet som har mycket bättre framtidsutsikter (fast det kanske ändå gäller mer generellt och inte inom de yrkesområden jag vill arbeta?).

Samtidigt så vet jag inte om juridik egentligen intresserar mig så mycket, och jag blir också orolig om det kommer vara en nackdel att ha läst jurist och inte något samhällsvetenskapligt, när det gäller att arbeta inom de områdena jag nämnt? Å andra sidan känns juristlinjen som en säkrare framtidsväg, medan statsvetenskap verkar jätteosäkert.

Hur bör jag tänka om jag vill nå dit jag drömmer om men samtidigt är realistisk? Jag har höga betyg från gymnasiet och kan komma in på vilken linje jag vill i princip, och vill inte läsa något som ändå inte kommer ge mig något jobb utan bara kostar mig en massa i studielån, men jag vill ju också läsa något jag tycker är roligt.

 

Tack på förhand!

I 2016-01-27 23:11

Kommentarer:


Chris Wigh 2016-01-28

Hej
Jag tycker du ska boka en tid med en studievägledare på högskolan inom dessa omåden. På alla högskolor och unviersitet finns institutionsvägledare som är ämnesexperter. När man står inför ett sådanst val är det svårt att ge vägledning i detta forum
Hälsninar Chris

Skriv kommentar: