HA-kvoten

Hejsan!
Varför väljer man att ta bort HA-kvoten i antagningen till Universitet/högskola? Varför inte istället folkhögskolekvoten??
Vissa utbildningar borde premiera arbetslivserfarenhet, t ex vård.
Stefan 2007-09-13 00:42

Kommentarer:


Chris Wigh 2007-09-13
Hej
Anledningen man uppger är att man vill öka direktövergången från gymnasieskolan till högskolan. Man vill få personer att inte vänta för länge innan man söker. Man har även vänt sig emot att det inte har ställts krav på att arbetslivserfarenheten behöver ha någon anknytning till det man söker til. Däremot har man ökat den andel där högskolorna själva kan besluta om urvalet till 20%. Där kan högskolorna göra egna bedömningar och ge poäng för arbetslivserfarenhet. Men man vet inte i dagsläget hur många lärosäten som kommer att använda sig av andra urvalsmetoder än betyg och höskoleprov.
Hälsningar Chris, www.syoguiden.com
Ingmar Andersson 2007-09-13
Man kan inte ställa HA-kvoten mot folkhögskolekvoten. Vid första ögonkastet kan någon tycka att fhsk-kvoten lika väl kan tas bort när den ändå är så liten. Men vad händer då? Alla Sveriges 148 folkhögskolor får sig en riktig törn. Vem vill gå allmän kurs där om utbildningen inte leder vidare? Folkhögskolans koncept är annorlunda än komvux och passar vissa människor väldigt bra. Kvoten har i och för sig diskuterats vid varje omläggning av antagningssystemet men lever fortfarande kvar, även efter 2010, när mycket annat förändras.

Skriv kommentar: