Läsa till matematik 5

Hej, jag har sök in till veterinärprigrammet på SLU HT2015 och nu HT2016 utan att bli antagen. Mitt betyg ligger på 19,36 varav 1,5p är meritpoäng. Min ansökan om att läsa in Ma5 i min kommun avslogs då de inte godkänner ansökningar för att få meritpoäng.

Om jag istället gör en prövning på kursen och får ett godkänt betyg, kommer jag då söka in med mitt nya betyg (20,36) bland vanliga kvoten då det är en ny kurs jag läser (jag har ju inte försökt få bättrre betyg i en kurs jag redan fått ett betyg i), eller hamnar jag bland "kompletterade betyg-kvoten"?. Känns orättvist att jag ska behöva hamna bland BII när jag under gymnasiet inte fick möjlighet att läsa MA5 då jag redan läste max.poäng 2900... 

Jättesnällt om du vill hjälpa mig, Hanna

Hanna 2016-09-28 12:59

Kommentarer:


MikaelaAare SYV 2016-09-30

Hej Hanna!

Maximalt kan man ju ha 2,5 meritpoäng. Om du gör en så kallad prövning för att få meritpoäng i matematiken hamnar du i följande urvalsgrupper:

BI, BII & BIEX (förutsatt att du har en gymnasieexamen alltså)

Här kan du läsa mer: https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Du-provas-i-betygsurvalet/

Genom att vara med i fler urvalsgrupper ökar man ju sina chanser, ett annat tips om du inte redan har gjort det kan ju vara att göra Högskoleprovet.

Lycka till och ha en fin helg!

Vänliga hälsningar,

Mikaela

Blivande Studie-och yrkesvägledare

Hanna 2016-10-03

tack för svaret, jag vet att det finns flera kvoter. Jag ska försöka ställa min fråga tydligare: om jag läser TILL en meritkurs, får jag då söka in med det extra meritpoänget i BI? BII brukar ju vara högre antagning så där vill jag inte hamna, jag har ju som sagt inte pluggat upp ett betyg utan bara läst en kurs som jag inte fick läsa under gymnasiet. Tycker att det är förståeligt att BII är högre gräns om det är för att folk läst OM kurser från gymnasiet för att få högre betyg vilket inte kommer vara mitt fall. 

Skriv kommentar: