Grundläggande bhörighet för högskole och KY-studier?

Hej!

Jag har en fråga angående grundläggande behörighet till högskola och KY-utbildningar. Jag vill läsa på de nivåerna men behöver en komplettera min grundläggande behörighet.

Jag gick en 3-årig el-teleteknisk utbildning i gymnasiet men hoppade av sista terminen pg.a olika skäl och har därför bara betyg t.om näst sista terminen i kärnämnen. De betygen ser ut som följer (obs: det är de gamla betygsskalorna med siffror):

*Svenska: 4
*Litteraturkunskap och språklig orientering: 5
*Engelska särskild kurs: 3
*Samhällskunskap: 3
*Matematik: x (ej betyg alltså)

Senare har jag läst in lite på Komvux och här följer de betygen jag har efter det (nya betygssystemet med bokstäver):

Religionskunskap A: VG
Matematik 0 (grund): Genomförd kurs samt påbörjat Matematik A men senare avbrott pg.a flytt.

Nu är min fråga, vad behöver jag läsa för att få grundläggande behörighet och jag vill läsa på distans. Jag bor i Östergötland i kolmården, vilken skola vänder jag mig lämpligen till?

Sen ett problem till som jag vill åberopa, jag har endast en termin plus en vecka kvar att få CSN för gymnasienivå så de ämnen jag måste läsa in måst jag helt klara av på en termin.

Behöver snabb hjälp med dessa frågor då jag behöver påbörja studierna inom snar framtid.

Tack på förhand!

Mvh
Heelena Gembert
Heelena Gembert 2008-09-01 01:40

Kommentarer:


Chris Wigh 2008-09-01
Hej
Vad du måste göra är att läsa så du får ett slutbetyg. Ett betyg som ska ingå i ett slutbetyg får inte vara mer än 8 år gammalt men rektorn på komvux kan göra undantag om skäl finns. Om rektorn godkänner deta måste dina gamla kurser konverteras. Man måste alltså göra om dem till nya kurser enligt nytt poäng- och betygssystem.
Vänd dig till vuxenutbildningen i den kommun du bor i för att boka tid så får de hjälpa dig med en studieplanering.
Man kan även uppfylla den grundläggande behörigheten med  25:4-regeln. Man ska ha fyllt 25 år och ha arbetat i 4 år men  du måste ha uppfyllt kraven före utgången av 2008. 25:4-regeln gäller som längst till 31/12 2011. Då måste även ha motsvarande En A+ Sv A+B + ev särskildbehörighet.
Hälsningar Chris, www.syoguiden.com
Heelena Gembert 2008-09-01
Hej igen!

Tack så hjärtligt för ditt svar! Ok, jag är 34 år och har naturligtvis jobbat sammanlagt mer än 4 år sedan jag började arbeta första gången när jag var 18 år, då räknas det alltså som grundläggande behörighet? Det behöver inte vara en sammanhängande period av de 4 senaste åren då utan man kan lägga ihop arbetad tid totalt sett?

Mvh
Heelena Gembert

Skriv kommentar: