Svensk motsvarighet för brittiska betyg? NVQ-LEVEL 3?

09 aug 2018
Fråga:
Hej!  Jag har några frågor angående vilka kvalifikationer min utbildning skulle motsvara i Storbritannien. Har försökt att hitta information utan någon tur.

Jag har planer på att studera till elektriker och sedan flytta till England för jobba som det. De kräver ett så kallat NVQ LEVEL 3-diplom av mig för att jag skall få jobb. 

Ifall jag går en yrkesutbildning på cirka 1 år samt APL i cirka 3 månader, vilken yrkeskvalifikationsnivå (NVQ) motsvarar det då i Storbritannien? 
Jag borde väl hamna på nivå 1 eller 2 då jag endast har lärlingstiden kvar?

Och ifall jag även slutgör hela min lärlingstid (ca 1600 timmar) i Sverige, vilken nivå motsvarar det i Storbritannien? I Sverige är jag ju då en kvalificerad elektriker med fullt certifikat.
Exakt vad motsvarar NVQ-LEVEL 3 i Sverige, och uppnår mina studier och/eller min lärlingstid det?

Är tacksam för information och svar, samt även vart jag kan vända mig för mer information.

Svar:

09 aug 2018
Hej Jonathan, I teorin så ska man kunna jobba med det yrke man är utbildad till i hela Europa men sedan finns det olika regler och kompletteringar för varje yrke och land. Här är en sida där man kan få information om detta: https://europa.eu/youreurope/citizens/work/professional-qualifications/recognition-of-professional-qualifications/index_sv.htm. Kontakta också den myndighet som ansvarar för yrket i Storbritannien eller möjligtvis en arbetsgivare så du vet hur anställningsbarheten ser ut i praktiken. Lycka till!