Gymnasiestudier utomlands

Hej!
Har man rätt att ta ledigt från sin gymnasieutbildning för att ta ett år el. ett halvår studier utomlands? Kan man räkna med att behålla plats i klass/skola när man kommer hem? Kan man läsa ett halvår utomlands på HighSchool och sen hoppa in i samma klass och ha läst de ämnen man skulle ha gjort i Sverige, eller måste man läsa på Svenska skolan då? Hur fungerar det med svensk skolpeng utomlands? Vad kostar 1 termin/1 år på HighSchool i USA? Hur gör man om man har ska ha projektarbete när man läser utomlands?
Om man har ett specialintresse - t ex konståkning och tävlar på elitnivå går det att kombinera det med studier utomlands ex v USA? Hur söker man idrottsklubbar/utbildningar?
Tack för svar!
Mvh /Karin
Karin Melin 2008-02-16 01:11

Kommentarer:


Sussi 2008-02-17
Man kan ""ta ledigt"" för att läsa utomlands, men man kan inte riktigt räkna med att komma tillbaka till samma klass. Jag tror det är olikheten mellan Sverige och andras länders gymnasieupplägg som ställer till det.

Jag hade en i min klass som skulle iväg till USA en eller två terminer. Hörde att det inte gick som hon trodde så hon var borta bara i några månader. Hon fick sedan börja där hon slutade, hon åkte efter att ha gått klart ettan och fick sedan vänta tills hon kunde börja från tvåan. Vi andra som gick i samma klass i ettan hade då hunnit komma till årskurs tre.  

Jag kan tänka mig att det är på det sättet, att året utomlands inte kan tillgodogöras pga olikheter och att man då får börja där man skulle ha gått om man var kvar i Sverige.

Enklast kanske är att åka iväg med någon arrangör, t ex EF eller annan sån. Där kan du se, på hemsidan, vad det kostar med high school i USA genom dem.

Skriv kommentar: