Utbytesår?

Hejsan! Det är så att jag vill åka på ett utbytesår el. liknande. Måste man gå om det året här hemma i Sverige eller finns det andra alternativ? Jag har nämligen tagit ett sabbatsår innan jag börjar på gymnasiet och om jag åker iväg ett år så hamnar jag två år efter mina vänner istället för bara ett.
En av de negativa sakerna är att det är så dyrt, jag har bra betyg finns det några stipendier som jag kan söka till då?
Gredelin 2008-10-02 01:45

Kommentarer:


Chris Wigh 2008-10-03
Hej
Om du inte går på en svenska utlandsskola måste du gå om året när du kommer hem. Om du går på en svensk utlandsskola så behöver du i regel inte gå om året men det beror lite på vilket program du går på. I vissa kommuner får man även ta med sig den s k skolpengen vilket gör att utbytesåret blir billigare. De svenska utlandsskolorna är i första hand till för de som flyttar med sina föräldrar utomlands men ibland så kan även enskilda elever söka. Om du går in på länken så hittar du mer information. Alla har inte gymnasieutbildning
http://www.skolverket.se/sb/d/476
Om du däremot ska åka t ex till USA så måste du gå om året eftersom skolsystemet ser annorlunda ut. Då får man också betala allting själv. Det är svårt att få stipendier för sådana utbytesår. Rotary har stipendier att söka men då måste man(familjen) vara beredd att även ta emot en student från ett annat land. Man kan också åka genom Youth For Understanding men även där måste man ta emot en student. Även United World Colege delar ut stipender för utbytesår. Jag länkar till de olika organisationerna.
http://www.rotarystudent.se/
http://www.yfu.se/index.php?section=Hem
http://www.uwc.se/
Hälsningar Chris, www.syogudien.com
Josefine 2014-10-28

Hej, 

Åker du som utbytesstudent genom YFU - Youth For Understanding så behöver inte din familj ta emot en utbytesstudent under samma period, vilket nämns i kommentaren här ovan men alltså inte stämmer. Det är en givande upplevelse att bjuda hem världen genom att ta emot en utbytesstudent men inget måste. Det beror på var familjs situation och möjligheter. Även genom YFU finns stipendium att söka. Läs mer på hemsidan: www.yfu.se.

Skriv kommentar: