Läkarutbildning i Danmark?

Hej!
Heter Hannes Stahrberg och har kommit underfull med att jag verkligen vill bli  läkare.
Kruxet ligger dock i att jag går samhällsprogrammet och har därför inga behörigheter till läkarlinjen i Sverige. Därav tänkte jag att man kunde studera in behörigheterna på Komvux, då kommer jag omlöjligen komma in i Sverige ju och därav hade jag tänkt mig att man kunde söka in på Århus universitet eller Köpenhamns. Första frågan är då, finns det överhuvudtaget en chans för mig att kunna bli läkare? Jag menar jag har genomsnittet 17,5 (på mina nuvarande betyg) och kommer det bli
jätte problematiskt för mig ifall jag läser till ämnena på komvux? Vilka spelregler gäller då om man ska söka i Danmark om man då har pluggat på komvux i Sverige?

Skulle uppskatta hjälp om hur jag ska gå till väga för att kunna bli läkare? Vill verkligen INTE gå om gymnasiet på NV-programmet
eftersom jag snart avslutat mitt andra gymnasieår redan.

Tack på förhand! //Hannes Stahrberg.
Hannes Stahrberg 2009-04-01 02:14

Kommentarer:


Chris Wigh 2009-04-03
Hej
Det finns fler alternativ att bli läkar eom man inte kommer in i Sverige på sina betyg.
T ex har Karolinska alternativt urval där de tar ut de som har bäst högskoleprovsresultat och som sedan får komma på intervju. De senaste åren har man kunnat komma vidare på 1,6/1,7.
Om du ska söka till Danmark kan du komplettera så att du blir behrörig med du söker på ditt slutebtyg. De senaste åren har poäng legat över 19 på alla tre läkarutbildningarna men i höstas sjönk det i Odense till 17,8 och i Århus til 16,9 p g a färre antal sökande. Men om de relativt låga poängen kommer att bestå är osäkert.
Många svenska som varken kommer in i Sverige eller Danmark söker sig till andra länder som t ex Polen, Tjeckien, Estland mm. För at komma in där behöver man bra betyg men inga toppbetyg. Till vissa länder får man också göra inträdesprov. Man får också betala sin utbildning själv och kostanden är ungefär 400.000:--500.000:-. Då kan man långa en del av CSN.
Jag bifogar en länk med kontakter till läkarutbildningar i andra länder och syoguidens sida om läkarutbildningar utomlands
http://www.syoguiden.com/default2.asp?ID=0&ID2=1884&BenID=2
http://www.interstudies.se/
Hälsningar Chris, www,syoguiden.com
Louise 2009-04-05
Jag har själv läst samhälle (samhälle/naturbruk till och med..) på gymnasiet och läser nu medicin i Århus - jag vet att det kan verka som en omöjlighet när man försöker klura ut alla regler, men det är inte så hopplöst som det verkar!

I Danmark finns kvot 1 och kvot 2. I kvot 1 gäller bara betygen och du måste ha läst natur, samhälle, teknik eller estetisk. Man kan inte förbättra sitt genomsnitt i kvot 1.

Jag läste naturvetenskapligt basår efter gymnasiet och det har inte varit några som helst problem. Och så länge du läser på Komvux bara för att få naturvetenskaplig behörighet så är det inget hinder. Glöm inte att det är Matte E som gäller nu..

I Köpenhamn tror jag fortfarande det är motiverad ansökan som gäller i kvot 2, i Odense har de antagningsprov i stil med högskoleprovet i kvot 2 och här i Århus tror jag att det finns en möjlighet att läsa upp sina betyg och bli antagen i kvot 2.

Antagningspoängen rasade drastiskt till antagningen nu i höstas och här i Århus låg det som sagt bara på 16,9. Inget vet om det kommer att fortsätta vara så.

Kämpa på, det är inte omöjligt att läsa medicin bara för att man har läst samhälle! Och välkommen till Århus, det er en meget go by!
Elin 2009-06-09
Hej! Jag vill gärna läsa läkare i Danmark, måste bara läsa Matte E först. Men har de så att man kan söka till hösten? Hittar bara om sista anmälningsdag 15 mars som redan varit. Har de bara ansökning en gång per år?

Tack på förhand.

/Elin

Skriv kommentar: