NV basår efter gymnasiet

20 sep 2017
Fråga:
Hej! Jag går just nu i 2:an på samhällsvetenskapslinjen på gymnasiet med inriktning beteendevetenskap. Efter gymnasiet planerar jag eventuellt att ta ett naturvetenskapligt basår för att ev bli veterinär eller läkare, men vet inte riktigt hur allt funkar. Så mina frågor är:   1. Hur fungerar det att ta ett basår? Var läser man ämnena och hur ofta (allså är det från 8-15 som på gymnasiet eller är det kvällar/olika etc)   2. För att kunna bli ex veterinär, vilka kurser behöver jag läsa då? Kan jag välja något av de ämena i trean för att slippa läsa lika mycket sen? Och hur funkar matten (tänker på att jag ju läst matematik 1b o 2b medan natur har läst 1c, 2c & 3c)?   3. Sen undrar jag också hur stor chans det är att komma in på veterinär eller läkar-utbildningen. Behöver man i princip ha A i alla ämnen (inklusive de jag ev läser på basåret) eller hur ser det ut? Tack!

Svar:

21 sep 2017
Hej Holly! För att få behörigheten kan du antingen läsa ett basår/bastermin via komvux i din hemkommun eller via en högskola/ett universitet. 1. Upplägget kan variera beroende på var du väljer att läsa, här kan du hitta mer info om skillnaderna mellan basår & bastermin och dess innehåll: https://www.studentum.se/utbildning/tekniskt-basar#moreAboutSearch 2. För att bli behörig att söka Veterinärprogrammet krävs grundläggande behörighet till högskolestudier & särskild behörighet:
  • Biologi 2
  • Fysik 2
  • Kemi 2
  • Matematik 4
Prata med din skolas studievägledare och se om du redan nu kan utöka ditt program med de kurser som behövs. B & C kurserna är ju beroende av vilket program man läser, alltså skulle nästa steg bli 3b för dig och sedan Matematik 4. 3. Om man kikar på höstens antagning till Veterinärprogrammet låg betygssnittet på 20/21 och till Läkarprogrammet 21/22. Du kan söka fram statistik här: http://statistik.uhr.se/ Betygssnittet är högt men det finns exempelvis alternativt urval till Läkarprogrammet också: http://ki.se/utbildning/alternativt-urval Lycka till och ha en fin vecka!   Vänliga hälsningar, Mikaela Studie-och yrkesvägledare