Hjälp med utbildning!

hej! Jag behöver verkligen hjälp. Har en bakgrund som säljare 10 år bakåt. Är gravid och ska ha barn i Augusti men jag vill studera under min mamma ledighet på distans. Men, det är som en djungel detta med att börja studera. Jag behöver verkligen expert hjälp och någon som kan coacha mig och vägleda mig i rätt ritning. Känner mig väldigt vilsen kring alla kurser och utbildningar. Har dessutom matematik A, heter väll 1 numera? Och har otroligt svårt med matematik (diskalkuli) som dyslexi fast med siffror så är inte alls min starka sida. 

Hoppss ni kan hjälpa mig :) Med vänlig hälsning, 

Angelica 

Angelica 2019-03-07 08:27

Kommentarer:


Petra Öster Studie- och yrkesvägledare 2019-03-07

Hej Angelica,

Det kan vara en lång process att komma fram till vilken utbildning och vilket yrke som passar en. Det är också något som man måste gå igenom själv även om studie-och yrkesvägledare (SYV) kan vara ett stöd i den processen. Om du känner att du behöver ett stöd i dina funderingar rekommenderar jag att du går till en studie-och yrkesvägledare som du kan ha ett eller helst flera samtal med. Här kan du kolla upp var du kan hitta en SYV: http://allastudier.se/tips-o-fakta/28-s%C3%A5-hittar-du-studiev%C3%A4gledare/.

Du kan börja med beslutsprocessen själv genom att först fundera på dig själv. Till exempel hur du är, vad du behöver, vad du är intresserad av, vad som motiverar dig och vad du vill ha ut av ett arbete.

Nästa steg blir att läsa på om vilka utbildningar och yrken som finns. Alltså vilka är alternativen som du kan välja mellan. En bra början kan vara att söka på vad som finns på de orter du kan tänka dig att studera på. Det kan du göra här: http://allastudier.se/utbildningar/.

Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. När du har läst kursbeskrivningen för ett program eller kurs så kan du avgöra om det låter intressant eller inte. Avgör inte bara på namnet. Spara alla utbildningar som låter det minsta intressanta i en lista. När du gått igenom alla kurskataloger/utbildningssökningar tittar du närmare på programmen du har på din lista. Läs på mer om dem och kolla upp deras lönestatistik och framtidsprognos. Det gör du här: http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.

Sedan kan du börja utesluta utbildningar som du inte tycker passar dina krav. Tillslut borde du ha några få alternativ kvar och då sätter du dig in så mycket du bara kan i dessa utbildningar och yrken. Du kan då ta kontakt med utbildningsannordnaren och ställa frågor, prata med folk i branschen, be om att få "jobbskugga" någon osv. 

Om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Och om du har ägnat tiden åt att fundera och läsa på så kan du också vara ganska säker på att du tagit ett välgrundat beslut som du tagit ansvar för själv och det kan hjälpa dig inför framtida viktiga beslut. 

Kom ihåg att nya beslut kan behövas tas om och om igen i takt med att man själv utvecklas och omgivningen förändras så när man tagit ett beslut får man alltid vara en aning öppen för att beslutet kan behöva ändras under tidens gång. 

Här kan du kolla upp gamla och nya kursnamn så du vet vilken behörighet du har: https://www.studentum.se/komvux/gamla-och-nuvarande-kursnamn-7621. Men kom ihåg att du kan fixa behörigheten du behöver på Komvux/vuxenutbildningen om du skulle sakna något. Du kan ju antingen försöka undvika utbildningar som kräver mer matte eller ta tag i matten om du känner dig motiverad för det. 

 Lycka till med ditt val!

Ali 2019-03-09

Hej Ali heter jag och bor i uppsala.  Jag är frisör men jag  klippar mannen bara och jag beöver att lära mig  klippa tjejer och färga  hår också  men jag vet  inte  hur ska jag börjar.Och jag undrar hur lång tid tar det om man börjar utbildningen.Mvh Ali

Skriv kommentar: