Hur utbildar jag mig till mäklare inom Finans?

Hej, jag är en tjej som ska börja I åttan snart och jag har verkligen börjat fundera om min framtid. Jag vill bli mäklare inom Finnans men jag kan inte hitta tydlig information om utbildningen som krävs för den sysselsättningen. Därför har jag har ett par frågor som som jag vill gärna få svar på! 

 

 1. Vilka slutbetyg kommer behövas I Nian för att komma in i rätt linje? 
 2. Vilken linje med vilken inriktning borde jag gå på? Har du några rekomendationer om vilka gymnasium jag borde gå på I lund?  
 3. Borde jag gå på yrkesförberedande eller högskoleförberedande för att tjäna så mycket som möjligt som mäklare inom finans? 
 4. Om jag ska gå på yrkesförberedande vad ska jag göra efter gymnasiet? 
 5. Om jag ska gå på högskoleförberedande så antar jag att jag fortsätter studera på universitetet men vilka betyg krävs för att komma in på ett bra universitet I lund? Har du några rekomendationer?
 6. Hur många år är utbildningen på gymnasiet? 
 7. Hur många år är utbildningen på universitetet? 
 8. Vad gör jag efter jag har avslutat tiden på universitetet? 
 9. Vilka examen kommer jag behöva klara för att bli mäklare inom finans och när kommer de? (både gymnasium och Högskola) 
 10. Jag tror att mäklare Inom finans, aktiemäklare, kund mäklare etc är liknande yrken som arbetar tillsammans med varandra och tjänar typ lika mycket men finns det nån vidare specialutbildning som behövas för att bli någon av dem?  
 11. Hur söker jag jobb? 
 12. Hur mycket brukar en ny kvinnlig mäklare inom finans tjäna på sina första på  jobbet? 

 

Jag hade många frågor där men om du orkar svara så är jag så hemsk tacksam för din tjänst. Meddela mig så fort du kan, hälsningar Mehna

Mehna 2019-06-08 14:33

Kommentarer:


Petra Öster Studie- och yrkesvägledare 2019-06-10

Hej Mehna,

Vad bra att du funderar på din framtid! Jag ska försöka svara på alla dina frågor.

1. Det är olika antagningsgränser för olika program, skolor, orter och terminer. Det varierar också från år till år beroende på de som söker. Så det du kan göra för att få en uppfattning om hur du ligger till är att söka på antagningsstatistiken till det program och den skola du är intresserad av. Det kan du göra bland annat på UHR.se när det gäller högskolor och här när det gäller gymnasieskolor: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

2. Du kan gå vilket program du vill bara du uppfyller behörigheten till det du vill söka. Mäklare inom finans har traditionellt en examen som civilekonom eller civilingenjör med inriktning industriell ekonomi. För Civilekonom kan Ekonomiprogrammet passa och för civilingenjör kan Teknikprogrammet passa.

3. Högskoleförberedande eftersom du behöver läsa vidare efter gymnasiet.

4. Om du går yrkesförberedande behöver du plugga på Komvux efteråt.

5. Det kollar du som sagt på UHR och läs gärna om programmen direkt på Lunds universitets webbplats. Ex. civilekonom eller civilingenjör.

6. 3 år.

7.4-5 år.

8. Då kan du söka jobb.

9.Gymnasieexamen och högskoleexamen från civilekonom eller civilingenjörsprogrammet.

10. Ja, det är liknande yrken eller egentligen bara yrkestitlar. I de flesta fall krävs även en SwedSec utbildning efter genomförd akademisk examen på högskola. Det finns olika Swedsec-licenser och för aktiemäklare gäller den så kallade specialistlicensen för att kunna arbeta som aktiemäklare eller annan form av värdepappersmäklare. Ibland kan man få dessa genom sin arbetsplats så det kan du fundera på när du kommit så långt.

11. Det kan du fundera på när det börjar bli dags.

12. Lönestatistik hittar du här http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.

Lycka till!

Skriv kommentar: