Starta eget inom samtalsterapi

Om man vill arbeta som samtalsterapeut, livscoach och vägledare inom relationer etc. Måste man då egentligen vara utbildad socionom eller psykolog? Eller kan jag starta eget företag och ha läst fristående kurser i psykologi, pedagogik och medicin utan att det är ""olagligt""? Jag vet att man kan ta en fil.kand. i psykologi och sedan vidareutbilda sig till psykoterapeut, men om man vill starta eget utan någon av de här standarutbildningarna?

Det finns en privat utbildning till samtalsterapeut i Helsingborg och om man kan gå den och bli samtalsterapeut  med inte allför många studietimmar om året, så borde man väl kunna läsa fristående kurser på högskolan och bli det?
Gina 2008-10-04 01:46

Kommentarer:


Chris Wigh 2008-10-06
Hej
Samtalsterapeut är ingen skyddad titel utan det kan i princip vem som helst kalla sig. Om man däremot vill bli legitimerad psykoterapeut så måste man ha en s k vårdande grundutbildning(socinom, psykolog, sjuksköterska etc). Därefter ska man gå en terapetututbildning under handledning av en leg. terapeut och det ingår även egen terapi.
Jag tycker det är mycket viktigt att man vet vad man ger sig in på när man startar en sådan verksamhet och att man är välutbildad. Tyvärr är inte alla det och i vissa fall kan en sådan terapeut göra mer skada än nytta. Inte ens en psykolog får kalla sig leg. psykoterapeut utan måste genomgå en vidareutbildning.
Hälsningar Chris, www.syoguiden.com
Hälsningar Chris, www.syoguiden.com
Jessica 2017-10-26

Hej! 

skulle vilja läsa till samtalsterapeut och öppna eget och undrar då vad som krävs för att bli Landstingsansluten så mina klienter kan gå på högkostnadskortet istället för att betala kanske 800-1000kr/h.

Mvh Jessica.

Skriv kommentar: