VVS

VVS-montör
Hej!
Jag skriver på begäran av min lillebror. Det är så att min bror studerar på gymnasiet, sista året. Han studerar till rörmockare och han har berättat för mig att han är osäker på om han har valt rätt. Han har praktik tre gånger i veckan och han känner att han inte kan tillräckligt. Att många andra som går i 3:an kan mer än honom. Han har funderat på att plugga till vvs-konsult, hur kan han gå tillväga? finns det någon sådan utbildning på högskolenivå? Jag undrar också om det är bättre att han jobbar inom vvs-montör några år innan han börjar plugga eller om det inte har någon betydelse?
sedan undrar jag också om han har möjlighet att plugga något annat, tex. data som han är väldigt duktig på fastän han läst ett yrkesinriktat program? Kräver alla datautbildningar matematik b som förkunskapskrav? då han inte läst matte b.
Det blev många frågar men önskar ett svar då jag gärna vill hjälpa honom med att göra rätt val.
Melek 2009-01-08 01:57

Kommentarer:


Chris Wigh 2009-01-08
Hej
Han har den grundläggande behörigheten till  alla program på högskolan. Ska han läsa vidare på högskolan inom data eller till ingenjör så måste han komplettera med vissa kurser på komvux.
I Stockholm finns några KY-utbildningar inom VVS-området. Där krävs enbart grundläggande behörighet och til vissa även arbetslivserfarnehet inom området. Och då måste han jobba några år först. Jag bifogar en länk till skolan
http://www.iucstockholm.se/vvsprojektering_40p.aspx
Han kan också satsa på en ingenjörutbildning på högskolan. Då måste han läsa in Ma B+C+D, Ke A och Fy A+B.
När det gäller datautbildningar så är det svårt att ge något generellt svar. Det beror på vilken typ av datautbildning och på vilken nivå. Det finns både på högskolan och som KY-utbildning. Sk ahan läsa det på högskolan så behövs säkert både Ma B och ev C.
Gå in på söksidorna och sök på datautbildningar och tekniska utbildingar både inom KY och högskolan.
http://www.ky.se/hittautbildningar.4.74bbb48411596a9428f80004320.html
https://www.studera.nu/aw/courseGuide.do?lang=sv
Hälsningar Chris, www.syoguiden.com

Skriv kommentar: