Arkivarie

Hej, jag undrar hur man utbildar sig till arkivarie? Har förståt att det inte finns ett helt program, men vad exakt är det man måste läsa och var? Eller om du vet någonstan man faktiskt kan bra information i helhet. Tack.
Caroline 2009-02-19 02:06

Kommentarer:


Sss 2009-02-21
Arkivvetenskap är ett bra att läsa om man vill bli arkivarie. Det finns grundkurs och påbyggnadskurs inom ämnet beroende på vilket lärosäte det handlar om. Mittuniversitetet har kurser där det enbart krävs grundläggande behörighet och man kan fördjupa sig i ämnet upp till C-nivå (kan vara huvudämne i en kandidatexamen). Vidareutbildning inom ämnet på avancerad nivå har mittuniversitetet också.

Annan väg kan vara att läsa t ex till en kandidatexamen i historia och komplettera det med arkivvetenskap på avancerad nivå till kanske en magister eller master. På många håll är det den nivån som kurser inom arkivvetenskap finns på, vilket kräver tidigare studier inom humanistiska ämnen (ibland samhällsvetenskapliga, viktigt att kolla det i behörighetskraven på de olika lärosätena då det kan vara lite olika, vet att bland annat Uppsala universitet har det...)

Göteborg och Karlstad har också kurser inom ämnet, men om det går varje år eller om det är något år med paus är jag inte säker på, men det går att söka information om det på hemsidorna, på deras studieutbud eller söka på studera.nu


Caroline 2009-02-21
Tack för hjälpen, nu fick jag lite klarhet i det.

Skriv kommentar: