Jobba på ungdomsmottagningen

Hej!
Jag vill jobba med att hjälpa barn, främst ungdomar på tex en en ungdomsmottagning. Jobba som psykoterapeut där och hjälpa ungdomar att bearbeta trauman, lära känna sig sj och bli trygga i sig själva...ja, beteendevetenskap och psykologi. Jag tänkte mig till slutändan att studera vidare till psykoterapeut. Har läst på en del sidor att det finns flera vägar att gå om man vill bli det. För att söka till utbildningen krävs socionom,psykolog,-och läkarexamen osv. Nu blir min fråga, vilket program har bäst förutsättning? Läkarprogrammet kan uteslutas, vilket gör att jag kan antigen ha socionom eller psykolog i grunden. Om jag vill hålla på med de sakerna jag nämnde ovan, vilket program ska jag gå för att få så mkt förkunskaper inom det området? Måste tillägga att jag gick BF på gymnasiet, om det nu spelar någon roll.
Om jag går:

Socionomprogrammet
- 3,5 år på högskolan
För att bli Leg.Psykoterapeut:
- 1-2 år Grundläggande Psykoterapiutbildning(kostar ca 100k)
- 3,5 år Psykoterapeututbildning
= minst 8 år av studier

Psykologprogrammet:
-5år på högskolan
-3,5 år Psykoterapeututbildning
=minst 8 år av studier

Eftersom det tar lika långt tid så känns socionom utbildningen mer lockande, för att det är lättare att komma in. Men samtidigt så känns det att psykologer har bättre förkunskaper.

Är det nån som också har liknade planer som kan hjälpa mig? Nån som studerar till socionom eller psykolog som har lite synpunkter å info om respektive utbildning?
Tacskam för hjälp!

EE 2009-12-17 02:46

Kommentarer:


Chris Wigh 2009-12-18
Hej
Den kortaste vägen är att först utbilda sig till socionom och därefter söka psykoterapeututbildningen som är på 2 år(det som kallas för steg 1 och 2). För att söka psykoterapeututbildningen behöver du arbetslivserfarenhet som socionom. Efter steg 1 måste du skaffa dig ytterligare arbetslivserfarenhet för att kunna söka steg 2. Det tar lång tid innan du kan bli leg psykoterapeut men själva utbildningen är sammanlagt  på 5,5 år.
Hälsningar Chris,www,syoguiden.com
Ida Matilda Ragnarsson 2013-08-26

Hejsan,

Jag har en fil. kand i psykologi (främst kliniska kurser i psykologi + pedagogik, och socialrätt) samt ytterligare 60hp sexologi samt en STEG 1 utbildning i psykodynamisk psykoterapi. Jag vill arbeta som kurator på en ungdomsmottagning. Är min utbildning tillräcklig för detta? Vilka andra yrken har jag behörighet att söka med min utbildning?

 

Mvh,

Ida

Skriv kommentar: