Yrkesfunktioner på restaurang

Hejsan !
Har hållit på att titta på olika yrken inom, främst restaurang och det kan varaq lite svårt att få grepp om dessa, i synnerhet, när man bor på en mindre ort, som inte har några större och exklusivare restauranger.

Min fråga gäller: Hovmästare och sommelier, hur går det till, när dessa två kategorier finns på samma restaurang ?  Är det först hovmästaren som
visar till bords och presenterar matsedeln, varefter
sommeliern föreslår vin ?

Är det i själva verket så, att sommeliern håller på att
ersätta hovmästaren ?

vore tacksam om någon restaurangkunnig, vägledare eller annan, kunde hjälpa mig

Mvh

Bernt Ortner
matintresserad vägledare
Anonym 2007-04-23 00:20

Kommentarer:


Anonym 2007-04-24
Hej
Hovmästare och sommelier har olika funktioner på en restaurang. Som hovmästare är du i regel arbetaledare för personalen på en restaurang, Ofta ingår även att skriva menyer ta emor bokningar och gäster.Som sommelier ansvarar du för dryckerna. Du sköter inköp, gör upp vinlistor och hjälper kunderna att välja vin. En hovmästare kan ju även fungera som sommelier.Idag är det inte så vanligt med hovmästare  utan finns endast på större och/eller mer exklusiva restauranger. Idag är det inte ovanligt att kockar fungerar som sommelier och som då kanske kompletterat sin utbildning.

Skriv kommentar: