Passande yrke

Hej, jag vet inte om detta är en fråga passande att fråga här. Men jag tänkte att jag kan börja någonstans i alla fall. 

(en sak som är bra att ha i åtanke är att jag har extremt svårt att välja saker och just nu ser detta ut som ett omöjligt val)

Jo, just nu går jag i ettan på gymnasiet (NA) och i samband med val av kurser har jag börjat fundera på min framtid mer och mer. Jag är en person som är väldigt teoretiskt lagd, jag älskar att känna mig intelektuellt stimulerad. Men samtidigt skulle jag aldrig kunna leva ett liv utan fysiska utmaningar och naturen. Detta är mitt problem, jag hittar inga yrken som kan tillfredsställa båda. 

Detta är även ett problem nu när jag ska välja kurser då om jag väljer vad jag älskar och väljer idrott och hälsa 2 så kommer jag gå miste om de meriter som jag skulle behöva för att bli t.ex läkare (jag vet att det finns andra sätt som högskoleprovet och komvux), men jag känner att om jag väljer det så får jag en bättre ballans mellan vad jag älskar. 

Just nu på naturlinjen har jag inte tid för de fysiska utmaningarna, friluftsliv och naturen som är en extremt stor del av mig, min passion och vem jag är. Detta märker jag redan nu att jag inte skulle kunna leva mitt liv på detta sätt, då jag inte ägnar tid åt detta. Men även samma sak med det teoretiska, jag skulle förmodligen bli extremt uttråkad och understimulerad utan detta element. 

Skulle jag mot förmodan välja en av inriktningarna istället, till exempel läkare. Då kommer jag inte ha tid åt att göra vad jag älskar. Och skulle jag välja något inom naturen som är fysiskt utmanande så skulle jag som sagt bli understimulerad. 

Jag vill ha ett yrke som jag älskar och är passionerad för. Jag vill ha dagliga svåra fysiska utmaningar, jag vill ha ett yrke som utövas/delvis utövas i naturen, men fortfarande något som är teoretiskt. Jag vet att detta är stora krav jag ställer på mitt framtida yrke, jag vet att jag kanske måste kompromissa, men det känns som om jag glömmer bort en del av vem jag är om jag gör detta. 

Jag har funderat på yrken som: Läkare (men när utbildningen är klar arbeta som läkare i militären, läkare utan gränser osv.). Sjukvårdare inom militären (och andra positioner inom militären). Jag har funderat på olika sorters frilufts/fjäll/äventyrsguide och utbildningar till dem. Jag har funderat på SBO, svenska bergsguides organisationen (ger internationell behörighet) 

Alla dessa och många fler, alla stimulerar en del av mig men inte båda. Det bästa jag hittat är sjukvårdare inom militären (då den innebär lite natur, fysiska utmaningar och lite teoretiska inslag).

Sammanfattningsvis, jag går i ettan, jag vill ha ett fysiskt svårt jobb i naturen som fortfarande är teoretiskt lagt och har funderat på positioner inom militären, guideyrket och läkaryrket. Jag har svårt att välja kurser och framtida utbildning/yrke och undrar om ni har några tips i hur man kan tänka, vart man kan vända sig eller konkreta tips på utbildningar.

Tack i förväg, Mvh Jenny.

Jenny 2016-04-10 11:11

Kommentarer:


Chris Wigh 2016-04-14

Hej
Jag tycker du ska boka en tid med din studie- och yrkesvägledare. Om du går i åk 1 kanske du kommer att ändra dig många gånger under din gymnasietid så det är bra att kanske ha återkommande vägledningssamtal
Hälsningar Chris

Skriv kommentar: