Enhetschefer inom den sociala omsorgen leder och planerar verksamheten vid olika boendeformer för äldre och personer med funktionsnedsättning. Uppgiften är att göra tillvaron värdig och meningsfull för de boende.
Enhetschefer inom den sociala omsorgen leder och planerar verksamheten vid olika boendeformer för äldre och personer med funktionsnedsättning. Uppgiften är att göra tillvaron värdig och meningsfull för de boende.Enhetschefen ansvarar för att de lagar och förordningar som finns på området följs. Det finns många olika arbetsplatser för enhetschefen, ett servicehus eller ett gruppboende. En dagverksamhet (dagverksamhet enligt SoL eller daglig verksamhet enligt LSS) eller chef för en grupp sjuksköterskor, arbetsterapeuter eller sjukgymnaster. Enhetschefen kan dessutom vara arbetsledare inom en del av hemtjänsten i en kommun. Hur arbetsgruppen man ska bedriva sitt chefsskap över ser ut kan variera beroende på hur kommunens organisation ser ut.
Som enhetschef ansvarar man för att brukarna har det bra och att de får den omvårdnad de behöver. Chefen följer upp och utvärderar de vårdinsatser som görs. Man måste kunna skapa trivsel och trygghet och vara lyhörd för vårdtagarnas olika behov.
Enhdetschefen är arbetsledare för personalen. Detta innebär bland annat att man anställer och har ansvar för introduktionen av ny personal och ger handledning till anställda och praktikanter. I arbetsuppgifterna ingår att planera hur personalen ska få lämplig vidareutbildning.
Enhetschefen har ansvar för verksamhetens budget och ansvarar för de inköp som ska göras. Man lägger ofta schema och sköter lönerapportering. På servicehus eller gruppboende förekommer det även att enhetschefen planerar matsedlarna och ansvarar för matinköpen.
Inom servicehus eller särskilt boende är det ofta enhetschefen, som tillsammans med personalen, planerar aktiviteter för de boende. Det kan vara utflykter, motionsgymnastik, studiecirklar, hobbyverksamheter och annat. Målet är att ge vårdtagarna en så stimulerande tillvaro som möjligt.
I arbetet måste man kunna samverka med brukarnas anhöriga och även läkare, sköterskor, kuratorer eller socialsekreterare för att ta några exempel. Under arbetsdagen har man mycket kontakt med människor, både med personalen och brukarna. I arbetet ingår också många administrativa uppgifter.
Arbetet sker oftast på kontorstid. Som arbetsledare inom hemtjänst kan man dock ibland tjänstgöra även på obekväm arbetstid.
Som enhetscheff inom den sociala omsorgen kan man också kallas
områdeschef, servicehusföreståndare eller bara
föreståndare. Ansvarar man för hemtjänsten i ett område kan man kallas
arbetsledare inom hemtjänst.
Det har skett förändringar inom yrkesområdet de senaste åren. Tidigare ingick i högre grad att enhetscheferna gjorde bedömningar av vilket vårdbehov vårdtagarna hade. Denna arbetsuppgift, själva myndighetsutövningen, utförs idag oftast av en särskild yrkesgrupp, biståndsbedömaren. Se beskrivning av detta yrke i Yrken A-Ö.
Källa: Arbetsförmedlingen