Lön och framtidsutsikter för Kallskänka

Kallskänkor arbetar med det ”kalla köket”, de tillagar bland annat förrätter, sallader och desserter. I arbetet igår att planera och förbereda, tillaga och presentera maten på ett tilltalande sätt. Arbetet sker tillsammans med andra som arbetar i kök och servering. Organisationsförmåga, kreativitet och stresstålighet är förmågor som det kan vara bra för
Läs mer om Kallskänka

Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar. Kallskänkor arbetar med att tillaga kalla rätter. Det kan till exempel vara förrätter, sallader och desserter samt smörgåsar och rätter till smörgåsbord. Att baka kan också ingå i jobbet.

Arbetstider

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del kallskänkor arbetar dagtid men oftast har man
Läs mer om Kallskänka
Kallskänkor arbetar inom hotell- och restaurangnäringen. Kallskänkor finns idag mest på exklusiva, större restauranger eller på hotell. Allt oftare är det en förutsättning att man behärskar både det kalla och det varma köket för att få arbete som kallskänka.
Under perioder kan tempot i köket vara högt. Det är bra att trivas även när det är mycket att göra.
Grundutbildning till kallskänka finns inom gymnasieskolans restaurang och livsmedelsprogram. Läs mer på gymnasium.se

Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning.

Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka
Läs mer om Kallskänka
Medellön
27 600 SEK
i månaden
* Källa: Statistiska centralbyrån (SCB) 2023
Genomsnittslön för Kallskänka

Det finns 41630 anställda inom yrket Kallskänka i Sverige, 50% är kvinnor och 50% är män

Män tjänar 4% mer än kvinnor

  • 27 600 SEK
  • 27 200 SEK
  • 28 200 SEK
Medellön för kvinnor och män inom privat och offentlig sektor
Medellön för kvinnor inom privat och offentlig sektor
Medellön för män inom privat och offentlig sektor

Offentlig sektor tjänar 0% mer än privat sektor

  • 27 600 SEK
  • 27 700 SEK

Offentlig sektor tjänar 3% mer än privat sektor

  • 26 800 SEK
  • 27 600 SEK

Privat sektor tjänar 0% mer än offentlig sektor

  • 28 200 SEK
  • 28 200 SEK
Historisk löneutveckling för Kallskänka

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 25 000 SEK
  • 25 700 SEK
  • 26 800 SEK
  • 27 200 SEK
  • 27 600 SEK
  • 27 600 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 3 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 2 SEK

Jobbutsikter för Kallskänka

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben för kockar, köksmästare och souschefer under det närmaste året. Även på 3 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för kockar, köksmästare och souschefer kommer vara stora.

*Källa: Arbetsförmedlingen 2023

Goda jobbutsikter

pointer

Inom ett år

Goda jobbutsikter

pointer

Inom fem år

Färdigheter som kan vara bra att ha

Stresstålighet

Det är bra att kunna arbeta under tidspress eftersom arbetet kan vara intensivt under vissa perioder.

Simultanförmåga

Arbetet i kök kräver ibland att man kan göra flera saker samtidigt.

Organisationsförmåga

Att kunna planera och förbereda sitt arbete är av stor betydelse.

Samarbetsförmåga

För att arbetet ska fungera är det viktigt kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonal.

Kreativ förmåga

Att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet.

Har du rätt kompetenser?

Gör vårt yrkestest för att se om yrket passar dig!

Gör vårt yrkestest