Lön och framtidsutsikter för Kranförare

Kranförare manövrerar och styr kranar och lyftanordningar på byggarbetsplatser, inom industrin och i hamnar. Kranföraren lastar, monterar, lossar och förflyttar olika sorters tungt material och gods. Det finns stationära och mobila kranar. Arbetet skiljer sig åt beroende på vilken kran man hanterar. Säkerhetsfokus, koordinationsförmåga och samspel med andra
Läs mer om Kranförare

Kranföraren manövrerar och styr kranar och lyftanordningar för hantering av tungt material och gods. Kranen manövreras från en hytt eller från marken med radiostyrning. Styrningen beror bland annat på kranens storlek och arbetsuppgifternas art.

Det finns stationära och mobila krantyper.

Arbetstider

Arbetstiderna skiljer sig åt beroende på verksamhet.
Läs mer om Kranförare
De flesta kranförare arbetar på byggarbetsplatser, en del arbetar inom industrin och på logistikcenter. Kranförare är anställda av stora byggföretag eller fasta anläggningar såsom hamnar och industrier, kranmaskinförmedlare eller mindre företag. Det finns också en del egenföretagare.
Arbetet i tornkran sker ofta från hög höjd. Tornkranföraren är ofta stationerad på en byggarbetsplats under en längre tid. Resor och arbete på annan ort är vanligt för mobilkranförare som skiftar arbetsplats oftare och är ute på löpande uppdrag.
Den vanligaste utbildningsvägen för kranförare är via företagsförlagd utbildning, även kallad traditionell lärlingsutbildning. Under tiden läser man en teoretisk distansutbildning. Det tar cirka 2,5 år att bli färdigutbildad kranförare. Yrkesbevis krävs för att arbeta som kranförare. BYN eller TYA utfärdar yrkesbevis efter avslutad lärlingsutbildning.

Det
Läs mer om Kranförare
Medellön
32 600 SEK
i månaden
* Källa: Statistiska centralbyrån (SCB) 2023
Genomsnittslön för Kranförare

Det finns 1440 anställda inom yrket Kranförare i Sverige, 5% är kvinnor och 95% är män

  • 32 600 SEK
  • 32 800 SEK
Medellön för kvinnor och män inom privat och offentlig sektor
Medellön för män inom privat och offentlig sektor
  • 32 600 SEK
  • 32 800 SEK
Historisk löneutveckling för Kranförare

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 35 000 SEK
  • 36 200 SEK
  • 37 500 SEK
  • 32 900 SEK
  • 32 600 SEK
  • 32 600 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 3 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • -1 SEK

Färdigheter som kan vara bra att ha

Säkerhetsfokus

Arbetet innebär alltid en säkerhetsrisk. Det är viktigt att vara koncentrerad och uppmärksam när tunga lyft ska utföras. Lyften sker ofta i närheten av människor.

Koordinationsförmåga

Kranförare använder sig av olika manövreringstekniker och måste kunna kombinera olika rörelser samtidigt.

Självständighet

Kranföraren arbetar självständigt och leder i stor utsträckning sitt eget arbete.

Samarbetsförmåga

I arbetet samarbetar kranföraren med kollegorna på marken. Det gäller att vara lyhörd och kunna prioritera. Ibland kan flera arbetslag behöva kranförarens hjälp samtidigt.

Social förmåga

Samspelet och den sociala kontakten med arbetslagen är viktig för att etablera en trygg relation. Arbetet som mobilkranförare är mer socialt utmanande då man träffar mycket kunder och byter arbetsplats ofta.

Har du rätt kompetenser?

Gör vårt yrkestest för att se om yrket passar dig!

Gör vårt yrkestest