Utbildningar / lönestatistik / jobbTruckförare

Om jobbet

Truckförare vid terminaler lastar och lossar gods. De kan vara anställda i industrier, lagerterminaler, åkeriföretag, lastbilscentraler eller inom handeln. Vid en industri fraktas material inom fabriksområdet, mellan lager och verkstad eller till och från en lastkaj. Truckförare arbetar också hamnar, godsterminaler eller sågverk. Exempel på olika sorters truckar är motviktstruck, skjutstativtruck, sidolastande truck och stödbenstruck. Det finns också datorstyrda förarlösa truckar som går automatiskt på slingor. Stora truckar, som kan lasta från några ton upp till 90 ton, används till exempel för transport av virke vid sågverk eller containers i hamnar.

Arbetsuppgifter
Med hjälp av en skanner läser truckföraren av dataetiketten på godset som ska flyttas och får via dataskärmen i trucken besked om var på lagret godset ska placeras eller hämtas.

Truckkörning kombineras ofta med andra arbetsuppgifter som lagerarbete eller att köra andra fordon. Service och underhåll av trucken ingår i arbetsuppgifterna.

Arbetsmiljö
Arbetsmiljön är mycket varierande. Oftast använder truckföraren hörselskydd. I kyl- och frysrum behövs varma skyddskläder. Att byta mellan olika arbetsuppgifter gör arbetet mer omväxlande och motverkar risken för belastningsskador. Arbetet är ändå tungt. Därför ska en truckförare ha god fysik och god koordinationsförmåga.

Arbetsplats
Arbetsplatsen är ofta industrilager, lagerterminaler, åkeriföretag, lastbilscentraler eller stora lager hos grossister inom handeln. Truckförare arbetar också i hamnar, godsterminaler och sågverk.
Det har blivit vanligare att truckförare anställs av uthyrningsfirmor, där de hyrs ut till olika företag på längre eller kortare tid.

Arbetstid
De allra flesta truckförare arbetar på schemalagda arbetstider.

Källa: Arbetsförmedlingen

Läs mer

Tänk på

  • Arbetet som truckförare är ofta kombinerat med andra arbetsuppgifter.
  • Stillasittande under körning och manövrering av trucken kan ge besvär i rygg, nacke och axlar.
Källa: Arbetsförmedlingen

Hitta utbildningarna

Så blir du truckförare

För att få köra truck måste man ha fyllt 18 år och ha utbildningsintyg för truckförare, så kallat truckkort. Utbildning finns inom gymnasiet på Fordons- och transportprogrammet.

Truckförarutbildning ges även av fristående utbildningsanordnare. Det är vanligt att truckförare utbildas på arbetsplatsen.

Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd har information om truckförarutbildning här..

Källa: Arbetsförmedlingen

Läs mer

Fler intressanta yrken