Lön och framtidsutsikter för Sjöfartsyrken

I dagligt tal kallas de som arbetar till sjöss för sjömän, men ombord på fartyg arbetar flera olika yrkesgrupper tätt tillsammans. Fartygsbefäl har ansvar för besättning, last och passagerare. De är arbetsledare och ser till att fartyget förs fram och navigeras på ett säkert sätt. Maskinbefäl ansvarar för maskin och teknisk utrustning på fartyget. Matroser
Läs mer om Sjöfartsyrken

Fartygsbefälet är ansvarig för fartyget, besättningen och lasten. Det är befälhavaren som har mest erfarenhet av navigering och ansvar för säkerheten på fartyget. Till exempel att det framförs på ett säkert sätt och är bemannat enligt säkerhetsbestämmelser. Man sköter det administrativa ombord och kontakterna utåt.

Arbetstider

Man bor och arbetar ombord på
Läs mer om Sjöfartsyrken
Samtliga yrken inom sjöfarten arbetar på fartyg till sjöss. Man kan vara anställd av ett rederi eller ett bemanningsbolag.
Buller, vibrationer och sjögång är en del av arbetsmiljön på ett fartyg.
Fartygsbefäl utbildas på Sjökaptensprogrammet. Det finns på Linnéuniversitetet i Kalmar eller Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Utbildningen är normalt fyra år lång och ett år av dessa är praktik ombord på fartyg.

Utbildningar till maskinbefäl finns på Sjöingenjörsprogrammet. Även den utbildningen finns vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Chalmers
Läs mer om Sjöfartsyrken

Färdigheter som kan vara bra att ha

Säkerhetsfokus

Fartygets besättning och passagerarnas säkerhet är central. Det är viktigt att kunna följa rutiner och instruktioner kring säkerhet. I en krissituation måste man kunna agera och lösa situationer självständigt.

Beslutsförmåga

Den som arbetar som befäl behöver kunna fatta beslut och prioritera även under stressiga situationer.

Organisationsförmåga

Det är viktigt att kunna planera och organisera arbetet, samt att kunna prioritera. När fartyget lämnar hamnen måste allt fungera och allt matierial som man kommer behöva finnas ombord.

Social förmåga

Arbetet på ett fartyg innebär att man under långa, sammanhängande perioder arbetar och bor tillsammans med den övriga besättningen, vilket förutsätter att man är flexibel och tolerant mot de andra personerna ombord.

Samarbetsförmåga

Besättningen på ett fartyg är helt beroende av varandra för att lösa uppgifterna ombord och det är viktigt att samarbetet fungerar.

Har du rätt kompetenser?

Gör vårt yrkestest för att se om yrket passar dig!

Gör vårt yrkestest