Som expert i lantbruksfrågor arbetar man med rådgivning i alla frågor som är viktiga för utvecklingen av lantbruket. Lantbruksrådgivaren kan vara specialiserad på vissa frågor till exempel ekonomi, växtodling, husdjursskötsel eller byggkonstruktion.
Som expert i lantbruksfrågor arbetar man med rådgivning i alla frågor som är viktiga för utvecklingen av lantbruket. Lantbruksrådgivaren kan vara specialiserad på vissa frågor till exempel ekonomi, växtodling, husdjursskötsel eller byggkonstruktion.Rådgivare inriktade på lantbruk arbetar vid till exempel Hushållningssällskap, konsultföretag och inom lantbrukets organisationer. Arbetet med rådgivning är ofta inriktat på växtodling, både ekologisk och konventionell. Miljö- och naturvård ingår som en viktig del i många frågor. Klimatfrågor har också blivit ett arbetsområde för lantbruksrådgivare, både när det gäller lantbrukets klimatpåverkan och åtgärder för att minska den.
Ett antal rådgivare är specialiserade på husdjursskötsel, maskiner, ekonomi och byggkonstruktion. Odling av energigrödor får också ökad betydelse i lantbruket vilket medför ett ökat behov av rådgivning. Målet är självklart lönsamma företag och rådgivarna bidrar med kunskaper inom ekonomisk planering och budgetering. Kontakter med myndigheter är en annat viktigt område som inkluderar att förmedla kunskaper om vilka krav dessa ställer på lantbruket. I det arbetet behöver lantbrukaren ofta hjälp med hanteringen av blanketter och andra handlingar som olika myndigheter behöver för att ta beslut om tillstånd, bidrag med mera.
I arbetet har rådgivaren fortlöpande personlig kontakt med lantbrukarna. Man gör gårdsbesök och håller lantbrukarna underättade om nyheter inom området. Lantbruksrådgivaren anordnar också kurser och informationsträffar, ibland i samarbete med myndigheter och organisationer.
Arbetsuppgifterna varierar med säsongen. Under odlingssäsongen är man ofta ute på gårdsbesök. Vintern är en tid för utbildningar, till exempel behörighetskurser för hantering av bekämpningsmedel, kurser i växtodling eller
mjölkproduktion.
Arbete som gäller EU:s bidragssystem sträcker sig över hela året.
Som expert/rådgivare (titlarna varierar) kan man också vara anställd inom offentlig förvaltning, till exempel vid någon av länsstyrelsernas lantbruksenheter. Miljöarbete är en viktig uppgift som i stor utsträckning innebär att ge råd till lantbrukarna. Man följer också upp att de olika lagarna som berör lantbruk och miljö följs. Ett exempel är att informera om riktlinjerna för användning av bekämpningsmedel. En del rådgivare handlägger miljöstöd inom lantbruket. En omfattande arbetsuppgift är administrationen av EU:s bidragssystem för jordbruket och den information och service till lantbrukare som följer av det.
Många lagar och bestämmelser har tillkommit på miljöområdet och inom till exempel djurhållningen. Rådgivaren får därmed fler uppgifter som går ut på att föra ut kunskaperna om lagar och regler och hur de ska tillämpas av lantbrukarna.
Den traditionella produktionsrådgivningen, som främst är inriktad på lantbruksföretagets lönsamhet, sköts alltmer av de rådgivare, som är anställda vid Hushållningssällskap och inom lantbrukets organisationer.
Rådgivning inom ekologisk odling ökar de närmaste åren till följd av ökad efterfrågan på till exempel KRAV-produkter och att svenska staten och EU ger bidrag för det ändamålet.
Datorn används ofta, inte minst för registrering av information om lantbrukarnas odlingar och djur.
Källa: Arbetsförmedlingen