Lön och framtidsutsikter för Gruvarbetare

Det är bergarbetare som ser till att den malm som är intressant att bryta når markens yta. Bergarbetare har olika roller i processen; borra, spränga, skrota och sedan transportera malmen från gruvan. De största arbetsplatserna finns i Norrbottens län, Västerbottens län och Bergslagen.

Gruvverksamhet startar när fyndigheter av järnmalm, koppar, zink eller andra mineraler hittas i sådana mängder att det är lönsamt att bryta och förädla malmen. Då behövs bergarbetare i arbetet med att hämta malmen från berget till markytan. Malm kan brytas i underjordsgruvor eller ovan jord i dagbrott. De maskiner som används vid dagbrott är oftast större

Läs mer om Gruvarbetare
Gruvarbetsplatserna finns huvudsakligen i Norrbottens och Västerbottens län samt i Bergslagen.
En bergarbetare arbetar ofta ensam. I dagbrott sker arbetet utomhus, sommar som vinter. I underjordsgruvor är arbetsmiljön densamma oavsett årstid. Den tekniska utvecklingen har gjort att bergarbetarens arbete och arbetsmiljö har förändrats mycket. Idag finns hjälpmedel som underlättar och effektiviserar arbetet i en gruva genom allt från lättmanövrerade,
Läs mer om Gruvarbetare
För att bli bergarbetare kan man studera bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Läs mer om gymnasieutbildningar på gymnasium.se

I Filipstad finns det en lokal inriktning av bygg- och anläggningsprogrammet där det tredje året är inriktat mot bergteknik. Denna utbildning har riksintag, vilket betyder att det går att söka utbildningen oavsett var i landet man bor.
Läs mer om Gruvarbetare
Medellön
32 700 SEK
i månaden
* Källa: Statistiska centralbyrån (SCB) 2023
Genomsnittslön för Gruvarbetare

Kvinnor tjänar 4% mer än män

  • 32 700 SEK
  • 34 100 SEK
  • 32 600 SEK
Medellön för kvinnor och män inom privat och offentlig sektor
Medellön för kvinnor inom privat och offentlig sektor
Medellön för män inom privat och offentlig sektor
  • 32 700 SEK
  • 34 100 SEK
  • 32 600 SEK
Historisk löneutveckling för Gruvarbetare
  • 32 700 SEK

Jobbutsikter för Gruvarbetare

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben för gruv- och stenbrottsarbetare under det närmaste året. Även på 3 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för gruv- och stenbrottsarbetare kommer vara stora.

*Källa: Arbetsförmedlingen 2023

Goda jobbutsikter

pointer

Inom ett år

Goda jobbutsikter

pointer

Inom fem år

Färdigheter som kan vara bra att ha

Säkerhetsfokus

Bergarbetaren behöver kunna förutse risker. Arbetet innebär säkerhetsrisker för sig själv och andra. Att ha säkerhetsfokus är därför en viktig förmåga.

Initiativförmåga

Som bergarbetare måste man kunna arbeta självständigt och ta initiativ till att arbetet fortskrider enligt planering.

Styrka

Bergarbete är ofta ett fysiskt tungt arbete. Utrustningen kan ibland vara tung och därför behövs god fysik för att klara alla arbetsmoment.

Samarbetsförmåga

Det är viktigt att kunna samarbeta med olika arbetslag och funktioner på en byggarbetsplats.

Har du rätt kompetenser?

Gör vårt yrkestest för att se om yrket passar dig!

Gör vårt yrkestest