Utbildningar / lönestatistik / jobb
Guldsmed och silversmed

Hitta utbildningarna

Om jobbet

Guldsmeder och silversmeder är hantverkare som gör smycken och föremål av ädla metaller och är en av de äldsta hantverksformerna för metall. Det krävs teknisk skicklighet men även konstnärliga förmågor.

Tänk på

  • För de guldsmeder som är egna företagare innebär det att de själva måste se till att få in så mycket pengar att de klarar sin försörjning. Det kan vara tufft att etablera sig och kräver mycket arbete.
  • Större delen av arbetet utförs sittande vid en arbetsbänk, men vissa moment som smide, valsning eller dragning utförs stående och kan ofta kräva en viss nivå av fysisk kondition.
  • Allergier förekommer hos guld- och silversmeder eftersom de handskas mycket med metaller och kemikalier. Har du anlag för allergi bör du vara vaksam.
  • Mode och arkitektur återspeglar mycket vad som händer i samhället. Det gäller att vara lyhörd och öppen för förändringar samtidigt som man kan ta nytta av vad som hänt och utvecklats och uppfunnits historiskt.
  • Det blir också viktigare att vara lyhörd inför kundens önskemål och kunna förverkliga deras idéer samt att kunna sälja in och marknadsföra sig själv.
  • Ett högt eller lågt pris på guld- och silver påverkar yrkets arbetsmarknad. Tillverkning av förlovnings- och vigselringar är en stor inkomstkälla.
Källa: Arbetsförmedlingen

Så blir du guldsmed och silversmed

Utbildning inom guld- och silversmide finns inom gymnasieskolans hantverksprogram med inriktning på övriga hantverk.

Som guld- och silversmed kan man avlägga gesällprov och mästarprov.
Fråga SYV