Socialt arbete och funktionshinder: Sociala relationer och delaktighet

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Göteborg
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Göteborg

Socialt arbete och funktionshinder: Sociala relationer och delaktighet

I den här kursen får du utveckla kunskap och kompetens inom området socialt arbete och funktionshinder med särskilt fokus på sociala relationer och delaktighet. Kursen behandlar livsvillkor och utgår från samskapande processer tillsammans med vuxna personer med funktionsnedsättning. Exempel på områden som innefattas är familj, arbetsliv, och boendesituation och kursen innefattar aktuell forskning inom området. Förhållningssätt, konventioner och socialpolitiska förhållanden och dess konsekvenser för personer med funktionsnedsättning beaktas.

Det övergripande syftet med kursen är att du ska utveckla kunskaper och kompetenser inom området socialt arbete och funktionshinder med särskilt fokus på sociala relationer och delaktighet. Kursen behandlar aktuell samhällsvetenskaplig forskning om livsvillkor, samt samskapande processer tillsammans med vuxna personer med funktionsnedsättning. Genus, sexualiteter, klass, etnicitet och ålder, och hur dessa positioner påverkar inflytande och delaktighet, uppmärksammas. Exempel på områden som innefattas är familj, arbetsliv, och boendesituation och kursen beaktar aktuell och relevant forskning inom området.

Socialarbetarens kompetens och förhållningssätt samt etiska dilemman problematiseras. Vidare innefattas konventioner och socialpolitiska förhållanden och dess konsekvenser för personer med funktionsnedsättning. Kursen integrerar teoretiska perspektiv, forskning och praktiknära inslag. Inom ramen för kursen gör du ett examinerande skriftligt arbete där du fördjupar dig på ett område som du själv väljer- På så sätt blir kursen praktiskt användbar för dig som professionell.

Undervisningen bedrivs både i sal på universitetet samt i internetbaserad form. Undervisningen utgörs av föreläsningar och obligatoriska seminarier. 

Undervisningsspråket är svenska men litteratur på engelska ingår.

Förkunskaper

För att vara behörig till kursen krävs socionomexamen omfattande 210 högskolepoäng, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 högskolepoäng eller kandidatexamen i annat näraliggande område.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Socialt arbete och funktionshinder: Sociala relationer och delaktighet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön