Dataingenjörsprogrammet

Högskolan i Gävle
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Gävle
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Gävle

Dataingenjörsprogrammet

Idag räcker det inte längre för en dataingenjör att vara en skicklig programmerare. I takt med att vår värld blir alltmer datoriserad ökar behovet av kompetenta personer som kan planera, presentera, bygga och underhålla systemen som styr tekniken omkring oss. Även om programmering är det starkaste inslaget i utbildningen är det också viktigt att samtidigt lösa användarens problem så att funktionen blir så optimerad som möjligt.

Att kunna använda IT på rätt sätt ger en fördel i många olika befattningar, även inom icke traditionella IT-yrken. I dag efterfrågar en kraftigt växande arbetsmarknad dataingenjörer med en bred kunskapsbas inom allt från systemering, systemutveckling och programmering till problemformulering och projektledning. Därför finns dataingenjörer inom en mängd branscher som konsultverksamhet, industri samt i kunskaps- och tjänsteföretag. Exempel på växande arbetsområden är datasäkerhet, appar och molntjänster.

Eftersom utvecklingen inom IT-området sker i ett rasande tempo där tekniken ligger i spets krävs goda grundläggande kunskaper. Det är något som betonas i denna utbildning samtidigt som vi använder specifika verktyg och miljöer för att ge dig som student god aktuell kunskap inom ämnesområdet.

Tidiga kontakter och inslag från näringslivet syftar också till att hålla utbildningen relevant och aktuell. Våra studenter får därför gästföreläsningar och projektkurser, där även alternativa arbets- och examinationsformer förekommer.

Under det första studieåret läser du olika grundläggande kurser inom främst datavetenskap och matematik men även lite elektronik. Andra året läses främst kurser inom datavetenskap och det sista året ägnar du åt fördjupade kurser och får därmed också den bredd och det djup som krävs av en kvalificerad ingenjör inom dataområdet.

Kurserna med större projektarbeten förbereder dig inför det avslutande examensarbetet genom höga krav på självständighet och kommunikationsförmåga, något som är mycket viktigt i det kommande arbetslivet. Möjligheter till internationella utbytesstudier finns i bland annat Australien (Southern Cross University i Lismore) och Tyskland (Universität Kassel i Kassel).

Förkunskaper

Grundläggande behörighet +Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D.

Examen & Intyg

Högskoleingenjörsexamen

Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle - populär och miljöcertifierad Gör som 16 000 andra -plugga på Högskolan i Gävle. Vi erbjuder dig både unika och utmanande utbildningar. Du kan läsa yrkesutbildningar som sjuksköterska och lärare eller varför inte fördjupa dig i ingenjörernas-...


Läs mer om Högskolan i Gävle och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Dataingenjörsprogrammet
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Högskolan i Gävle


Recensioner

Det finns inga recensioner för Dataingenjörsprogrammet

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Dataingenjörsprogrammet från Högskolan i Gävle, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön