Samhällsplanerarprogrammet

Högskolan i Gävle
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Gävle
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Gävle

Samhällsplanerarprogrammet

Samhället står inför stora utmaningar i form av t.ex. växande städer, trafikproblem, segregation samt förändringar i klimat- och markanvändning. Samspelet mellan människa, samhälle och naturens egna processer är därför i fokus för utbildningen.

Samhällsplanerarprogrammet i Gävle karaktäriseras i högre grad av praktiska färdigheter jämfört med andra liknande utbildningsprogram i Sverige. Vår lokalisering i Gävle med många GIS-företag och Lantmäteriet ger dessutom stora möjligheter till givande samarbeten med lokala, regionala och nationella aktörer för att arbeta med aktuella samhällsutmaningar och tillgång till geodata.

PROGRAMMETS TVÅ HUVUDOMRÅDEN: GEOGRAFI OCH SAMHÄLLSPLANERING
GEOGRAFI ger kunskaper om hur natur- och kulturlandskapet har formats, olika rumsliga mönster och processer. Vi belyser samhällets utvecklingsmöjligheter ur sociala, ekologiska och ekonomiska aspekter. Detta kopplas samman med kurser inom samhällsgeografi, naturgeografi, naturrisker samt klimat- och miljöbedömning.

SAMHÄLLSPLANERING ger dig kunskaper om den juridiska genomförandeprocessen och färdigheter för skapandet av översikts- och detaljplaner, t.ex. för att bygga och utveckla stadsdelar och bostadsområden. Vi tar även upp etiska och demokratiska frågor, något som blivit alltmer viktigt i planeringssammanhang.

Utbildningen ger dig därmed tvärvetenskapliga kunskaper som är viktiga för en hållbar omställning utifrån FN:s globala mål om hållbar utveckling.

PRAKTISKA FÄRDIGHETER
Samhällsbyggnad i Sverige genomgår en digitaliseringsprocess. Idag förmedlas analyser av existerande livsmiljöer och planer för nya livsmiljöer även digitalt och visuellt. Därför är praktiska tekniska färdigheter mycket eftertraktade på arbetsmarknaden och för fortsatta studier.
Utbildningens mål är bland annat att ge dig som student en bra kompetens inom datahantering, där du använder t.ex. CAD, geografiska informationssystem (GIS) och fjärranalys.
De praktiska färdigheterna omfattar också plandokument som översiktsplaner och detaljplaner för den demokratiska samhällsplaneringsprocessen.

TEORETISKA KUNSKAPER
Teoretiska kunskaper ingår som en väsentlig del av programmet. Ska du hitta lösningar för samhällsutmaningar behövs en ingående förståelse för varför de uppstår. Här blir kopplingen till aktuell forskning tydlig, så att du kan genomföra välgrundade analyser och värderingar.
Utbildningens mål är bland annat att ge dig som student en bra kompetens inom den aktuella forskningen, vilken hämtas både från kursböcker, vetenskapliga artiklar och från forskning som bl.a. bedrivs av lärare inom Samhällsplanerarprogrammet.

UNDERVISNINGEN
Programmet bygger på projektbaserad undervisning samt praktisk learning-by-doing där du får prova på olika arbetsprocesser. Föreläsningar, laborationer eller seminarier i mindre grupper är andra exempel på vanliga undervisningsformer. Fältstudier, exkursioner och platsbesök är uppskattade inslag. I utbildningen ingår även att träna skriftlig förmedling och kommunikation av ditt budskap samt att presentera inför åhörare.

SAMVERKAN OCH UTBYTESSTUDIER
Utbildningen samarbetar med företag och myndigheter och du kan även välja en praktikkurs. Är du intresserad av utbytesstudier finns det möjlighet att förlägga en del av utbildningen utomlands. Samarbetet med lärosäten från andra länder innebär att några kurser på Samhällsplanerarprogrammet ibland ges på engelska.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet +Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle - populär och miljöcertifierad Gör som 16 000 andra -plugga på Högskolan i Gävle. Vi erbjuder dig både unika och utmanande utbildningar. Du kan läsa yrkesutbildningar som sjuksköterska och lärare eller varför inte fördjupa dig i ingenjörernas-...


Läs mer om Högskolan i Gävle och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Samhällsplanerarprogrammet
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Högskolan i Gävle


Recensioner

Det finns inga recensioner för Samhällsplanerarprogrammet

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Samhällsplanerarprogrammet från Högskolan i Gävle, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön