Civilingenjörsutbildning i informations- och kommunikationsteknik

Lunds universitet
Sammanfattning
Högskola / Universitet
Lund
300 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Civilingenjörsutbildning i informations- och kommunikationsteknik

Som civilingenjör i informations- och kommunikationsteknik arbetar du i framkanten av teknikutveckling och digitalisering. Du utvecklar och designar teknik för ett globalt informationssamhälle med användaren - och det mänskliga beteendet - i fokus. Du deltar i och leder projekt där komplexa tekniska system möter människans förutsättningar, möjligheter och behov. Informations- och kommunikationsteknik står för den tekniska grunden i dagens allt mer digitaliserade samhälle. Metoder för att behandla, överföra och visa upp information utvecklas i snabb takt och tekniken får samtidigt en allt större roll i vardagens alla delar.

För att skapa en socialt hållbar teknikutveckling måste kunskapen om hur teknik bäst utvecklas, designas och anpassas till människor vara med och styra. Helt enkelt: Hur görs teknik som är lätt för människor att använda?

Hur ska till exempel en pekskärm i en bil utformas för att inte störa körningen? Hur skapas röststyrd teknik som följer lagar om lagring och datasäkerhet? Hur skapas tillgängliga webbplatser med funktioner som även ovana användare förstår?

Utbildningen ger dig en bred allmänbildning inom mjukvaruutveckling och systemtänkande. Fördjupning kan göras inom programvaru-utveckling, internet, säkerhet och interaktionsdesign.

Du får en helhetssyn på hur olika tekniska delar samspelar i ett system, samtidigt som människan finns där som användare. Du förstår hela kommunikationskedjan: hur informationen bearbetas och skickas, hur olika kommunikationsnät är uppbyggda för att hantera informationsflöden samt hur användaren interagerar med tekniken för att tillgodogöra sig informationen på bästa sätt.

Framtid och karriär

Som civilingenjör i informations- och kommunikationsteknik arbetar du med utvecklingen av framtidens IT-produkter, tekniksystem och olika tekniska applikationer. Ditt breda perspektiv på teknikutveckling, interaktionsdesign och ditt användarperspektiv gör dig mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. Du kan arbeta på allt från små startups till stora IT-företag. Din yrkeskompetens kan kopplas till all sorts teknikutveckling, och många inom ämnet blir tidigt projektledare eftersom helhetssynen på teknikprojekt finns där. Du får en förmåga att utvecklas i din yrkesroll i takt med att teknikens och samhällets behov av kunskaper och färdigheter förändras. Många inom området informations- och kommunikationsteknik arbetar till exempel som teknisk expert, projektledare, utvecklingsansvarig, programmerare, IT-chef eller som forskare.

Bred utbildning som lönar sig

Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till - och skapa nya lösningar för - en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning. Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. 

Ledande inom hållbarhet

Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och innehållet är i linje med de globala målen för hållbar utveckling. Du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.

Upplägg och innehåll

De första tre åren består av grundläggande kurser i framför allt kärnämnena matematik, programmering, kommunikationsteknik och interaktionsdesign. Redan det första året kommer du i kontakt med alla kärnämnen, men får också möjlighet att praktiskt experimentera med programmering, kommunikationsteknik och interaktion i kursen digitaliseringsprojekt.

De sista två åren profilerar du dig genom att välja en specialisering och valfria kurser. 

Under hela utbildningen varvas teoretiska kurser med praktiska projektkurser, som utförs både enskilt och som grupparbeten. Sista terminen gör du ett examensarbete, ofta på ett teknikföretag i regionen.

Utbildningen ger träning i och förutsättningar för att utveckla kvalificerade kommunikationssystem samt förståelse för de principer och protokoll som bygger upp dessa. Du får även bred kunskap om säkerhet och sårbarhet och hur man konstruerar och analyserar säkerhetslösningar för system och nätverk. Användarperspektivet är en viktig del i utbildningen, då det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden av personer med denna kunskap.

http://www.lth.se/utbildning/informations-och-kommunikationsteknik/

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Examen & Intyg

Civilingenjörsexamen

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Civilingenjörsutbildning i informations- och kommunikationsteknik

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön