Masterprogram i geologi, Berggrundsgeologi

Lunds universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Lund
120 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Masterprogram i geologi, Berggrundsgeologi

Vill du använda kunskap om bergarter och mineral för att bidra till hållbara lösningar inom miljö- och naturresursområdet? Fascineras du av jordklotets uppbyggnad, kontinentplattor och vulkaner? Detta masterprogram ger dig spetskompetens som efterfrågas på en nationell och internationell arbetsmarknad.

Masterutbildningen ger dig fördjupad kunskap i berggrundsgeologi. Du lär dig om jordklotets bildning och uppbyggnad samt jordskorpans dynamik. Här ingår studier i geokronologi, geokemi, sedimentologi, strukturgeologi och dateringsmetoder. Du lär dig även om mineralens och bergarternas uppkomst och omvandling. Du får även fördjupa dig i förhistoriskt liv och hur växter och djur har utvecklats under jordens långa historia.

Du tar del av föreläsningar och övningar i välutrustade lärosalar och undervisningslaboratorier. Institutionen har ett stort utbud av avancerad forskningsutrustning. Hit hör geokemiska analysinstrument, toppmoderna mikroskop för analys av bergarter och mikrofossil samt olika dateringslaboratorier, exempelvis för åldersbestämning av speciella mineral vars atomer kan berätta om kontinenternas rörelser och bildning av bergskedjor under hundratals miljoner år.

Fältarbete utgör också en viktig del av utbildningen. Du deltar i fältkurser och exkursioner både i Sverige och utomlands för att lära dig mer om olika typer av berggrund. Masterprogrammet har en stark forskningsanknytning, och samtliga lärare är forskare. Institutionen har flera världsledande forskargrupper. Utbildningen ges på engelska. Du övar både muntlig och skriftlig presentation samt får god erfarenhet av samarbete i grupp.

Programstruktur

Första terminen läser du kurser i sedimentär geologi och bassänganalys samt magmatisk petrologi, geokemi och geokronologi. Den följande vårterminen kan du studera metamorf petrologi och strukturgeologi och läsa en kurs om biosfärens utveckling, paleoekologi och paleontologi. Alternativt kan du välja en kurs om globala miljöförändringar i ett geologiskt perspektiv. Det finns även möjlighet att kombinera kurser i berggrundsgeologi med andra kurser, exempelvis i kvartärgeologi eller tillämpad geologi. Vid antagningen till programmet blir du automatiskt uppsatt på den första terminens två kurser.

Det andra studieåret består av en valfri kurs på 15 högskolepoäng och ett examensarbete på 45 högskolepoäng. Den valfria kursen kan exempelvis vara inom geofysisk undersökningsmetodik, hydrogeologi eller förorenad mark. Examensarbetet omfattar normalt sett fältarbete i Sverige eller utomlands, följt av analysarbete i något av våra forskningslaboratorier. Även databearbetning och litteraturgenomgång ingår i uppgiften.

Karriärmöjligheter

Geologisk expertis kommer att bli allt mer efterfrågad i framtiden för att hantera de stora samhällsutmaningar vi står inför. Med en masterexamen i geologi är du väl rustad både vad gäller generella och specifika ämneskunskaper. Många av våra studenter får jobb som miljökonsulter eller specialister inom gruvnäringen eller bygg- och anläggningsbranschen. Andra gör karriär inom myndigheter som Sveriges Geologiska Undersökning, länsstyrelser eller Naturvårdsverket, ofta med fokus på hållbar hushållning med grundvatten och andra geologiska råvaror. Du kan också arbeta med kommunal planering, naturvård och olika typer av publik information inom branschen. Geologisk kunskap efterfrågas i hela världen. Möjligheten att få jobb i utlandet är god, exempelvis rörande vattenfrågor i utvecklingsländer eller stora infrastrukturprojekt. Programmet ger dig även behörighet till forskarutbildning.

Mer om utbildningen hittar du på https://www.geologi.lu.se/utbildning/grund-avancerad-utbildning/masterutbildning-i-geologi/studiegang

 

https://www.geology.lu.se/education

Förkunskaper

Kandidatexamen om minst 180 hp, i geologi eller motsvarande. Examen ska innehålla minst 90 hp inom geologi. Engelska 6/Engelska B.

Examen & Intyg

Masterexamen

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Masterprogram i geologi, Berggrundsgeologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön