Statsvetenskap: Jämförande politik - Institutioner och aktörer

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Lund
15 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2024 - Lund

Statsvetenskap: Jämförande politik - Institutioner och aktörer

Syftet med kursen är att fördjupa de studerandes kunskaper och färdigheter inom några av de viktigaste forskningsområdena inom ämnet jämförande politik. Av särskild vikt är teorier, metoder och empiriska resultat som relaterar till politiskt beslutsfattande i olika politiska system. Kursen ger en överblick över aktuella debatter inom området och ger studenterna verktyg att förstå och analysera politiskt beslutsfattande i olika politiska system.

Kursen är uppbyggd kring fyra moduler: 1) Regimer och politisk förändring: denna modul fokuserar på de institutionella skillnaderna mellan demokratier och icke-demokratier och processer av demokratisering och demokratisk tillbakagång; 2) Politiska partier och representation: denna modul fokuserar på kopplingarna mellan medborgare och de styrande i konsoliderade demokratier, med särskilt fokus på politisk representation och förtroendevaldas lyhördhet; 3) Beslutsfattande i lagstiftande församlingar och regeringar: denna modul fokuserar på politiska processer efter val, såsom regeringsbildning; 4) Politiska attityder och politiskt beteende: denna modul fokuserar på väljarnas politiska attityder och deras beteende, till exempel hur de deltar och röstar i val.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs 1-90 hp i statsvetenskap, freds- och konfliktvetenskap eller motsvarande, inklusive examensarbete i något av dessa ämnen, samt ytterligare 60 hp i helt avslutade kurser.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Statsvetenskap: Jämförande politik - Institutioner och aktörer

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön